Ce trebuie să știi dacă pleci cu mașina în Grecia: care sunt prevederile legale și ce amenzi se aplică pentru încălcarea legislației rutiere

Bogdan Bârliga 06.07.2022, 11:09
Ce trebuie să știi dacă pleci cu mașina în Grecia: care sunt prevederile legale și ce amenzi se aplică pentru încălcarea legislației rutiere

Grecia se numără printre destinațiile favorite de vacanță ale românilor mai ales pentru că se poate ajunge relativ ușor cu mașina până acolo.

Deși legislația rutieră este asemănătoare cu cea din România la capitolul amenzi situația se schimbă și în unele cazuri acestea pot depăși 700 de euro.

Vacanță cu mașina în Grecia

Înainte să pleci spre destinația aleasă din Grecia pentru vacanță e bine să te informezi din timp despre condițiile de călătorie și prevederile legale.

În mod normal pentru a ajunge pe celebrele insule grecești cu autoturismul personal foarte mulți români tranzitează Bulgaria și pe site-ul www.impact.ro vă oferim și un articol dedicat despre condițiile de călătorie din țara vecină.

Ce amenzi se aplică în Grecia

Poliţia elenă aplică amenzi şi poate reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare în următoarele situații:

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
  • Nerespectarea semnalelor semaforului;
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
  • Condusul pe contrasens.

Cu ce sume poate fi amendat un șofer dacă încălcă legislația rutieră din Grecia

1. Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile ).

2. Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

3. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

4. Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.

5. Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

6. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

7. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

8. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de 0,50-0,80 g/l în sânge sau de 0,25-0,40 mg/l în aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului și se poate ajunge în cazurile grave cu o o concentrație de alcool de peste 1,10 g/l în sânge sau de peste 0,60 mg/l în aerul până la ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile,închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro și ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni plus imobilizarea autovehiculului.

9. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Mențiune specială privind parcarea în Grecia

Față de România unde șoferii practică celebra metodă a lăsării mașinii pe avarii sau lăsatul autoturismului oriunde și oricum în Grecia situația stă diferit.

Staționarea – parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Unde plătim amenda rutieră în Grecia

Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...