Se schimbă limita de viteză pe aceste şosele din România. Toţi şoferii trebuie să afle

Stan Filon 12.05.2022, 13:51
Se schimbă limita de viteză pe aceste şosele din România. Toţi şoferii trebuie să afle

Cu toate că România conduce în topul mortalității cauzate de accidentele rutiere, autoritățile din România s-au decis să majoreze viteza legală cu care șoferii pot circula pe anumite drumuri publice. Mai exact, vorbim despre o lege promovată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, care a fost votată favorabil de Parlament, iar acum președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat-o. Aceasta crește viteza de deplasare admisă pe drumurile expres de la 100 de km/h, la 120 de km/h.

Se schimbă limita de viteză pe aceste şosele din România

Așadar, limita de viteză pentru drumurile expres din România se majorează la 120 km/h, față de limita actuală de 100 km/h, după legea promulgată de președintele Klaus Iohannis va fi publicată în Monitorul Oficial. Chiar dacă viteza a fost crescută la 120 de kilometri pe oră, românii nu se vor putea bucura prea mult de această facilitate, deoarece România înregistrează doar 18 kilometri de drum expres, momentan.

Proiectul de lege a fost avizat favorabil luna trecută în Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, cu 283 voturi pentru și o abținere. Proiectul a fost inițiat de USR, de către fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. Legea interzice circulația pietonilor și căruțelor pe drumurile expres, la fel ca și circulația autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fară autorizație specială de transport, trotinetelor electrice si mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum si a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

Se schimba limita de viteza pe aceste sosele din Romania
Se schimba limita de viteza pe aceste sosele din Romania

Care este diferența dintre drum expres si autostradă?

România are 19 km de drum expres începând cu data de 21 aprilie, când a fost dat în folosință drumul expres dintre Pielești și Piatra Olt, tronson al Drumului Expres Craiova – Pitești care include Centura Balș. Din cele patru loturi ale „Autostrăzii Ford”, pe primul lot, Tirrena Scavi, este la sub 50% stadiu fizic de execuție și mobilizare redusă, pe lotul 2 a fost deschisă doar Centura Balș urmând ca în iunie să fie deschisă Centura Slatina, iar pe lotul 3 șantierul a ajuns la 23%. Pe lotul 4 se așteaptă intrarea UMB pe șantier la vară.

Dar care este diferența dintre drum expres și autostradă? Nu mulți știu asta, dar cea mai importantă diferență între o autostradă și un Drum Expres este lipsa benzii de urgență. Drumul Expres are un spațiu tip acostament cu o lățime de aproximativ 2 metri, spre deosebire de 3,75 – 3,5 metri banda de urgență. De asemenea, banda de circulație este puțin mai îngustă la Drumul Expres (-25 cm), iar viteza a fost limitată până acum pe drumul expres la 100de km?h, însă acest lucru se va schimba foarte curând.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...