EXCLUSIV

De ce sărbătoresc rușii Ziua Victoriei pe 9 mai. Tripla semnificație care produce confuzie. Istoric: Sovieticii nu au fost de acord și au vrut să semneze un act separat

Gabriela del Pupo 09.05.2022, 16:33
De ce sărbătoresc rușii Ziua Victoriei pe 9 mai. Tripla semnificație care produce confuzie. Istoric: Sovieticii nu au fost de acord și au vrut să semneze un act separat

Marcarea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, Ziua Europei și Ziua Independenței României sunt trei date care stârnesc discuții aprinse chiar și pe rețelele de socializare. Nu puțini sunt cei care fac confuzii, printre ei aflându-se și politicieni. Flavius Solomon, istoric și cercetător științific, a explicat într-un interviu exclusiv pentru impact.ro din ce cauză se nasc aceste confuzii, dar și de ce liderii de la Kremlin politizează ziua de 9 mai.

Sovieticii au vrut un act separat de încetare a războiului

Data la care s-a încheiat al Doilea Război Mondial este sărbătorită în Europa pe 8 mai, iar în fostul URSS pe 9 mai. Acest lucru a fost speculat de politicieni pentru a-și face cunoscută atitudinea față de Federația Rusă, dar și față de adevărații eliberatori de după război. În timp ce Occidentul sărbătorea actul semnat de aliați cu forțele Germaniei naziste care a capitulat, în URSS discursul era cu totul altul.

„Datele istorice sunt de obicei, nu doar un moment pentru cei care au fost implicați, ci și pentru politicieni de a le folosi în scop propriu. Lucrurile acestea trebuie analizate în contexte politice diferite. 8, 9, 10 mai, sunt – mai ales pentru români 10 mai – motive de a ne aduce aminte de anumite evenimente.

În legătură cu ziua în care Europa sărbătorește sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și înfrângerea Germaniei naziste, și aici politicienii, în special în timpul Războiului Rece, s-au raportat diferit la încheierea războiului. Inclusiv sub aspectul datei când a avut loc acest lucru. 8 mai este sărbătorit în Occident ca momentul în care a avut loc încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și este legat de către semnarea de către Aliații Occidentali a actului de capitulare cu Germania. Actul a fost semnat pe 7 mai și a devenit funcțional începând cu data de 8 mai 1945.

Sovieticii nu au fost de acord cu acest lucru și au vrut să semneze un act separat cu Germania nazistă, lucrul acesta s-a întâmplat în noaptea de 8 spre 9 mai 1945, la ora unu, ora Moscovei, și în URSS data de 9 mai a devenit data la care era comemorat evenimentul. Foarte mult timp în URSS nu era o sărbătoare legală, așa cum a fost și este acum în Rusia, ci era doar o simplă aducere aminte a sfârșitului războiului. Nu era zi oficială de sărbătoare, era zi lucrătoare. Lucrul acesta ține foarte mult și de predilecția lui Stalin și după moartea lui, o perioadă de timp de a se sărbători doar evenimente care țineau de cultul personalității.” explică Flavius Solomon, istoric și cercetător științific la Institutul A.D Xenopol.

Foto actual24.ro

Ce a vrut să transmită Putin, de fapt, de 9 mai

Vladimir Putin a ales data de 9 mai pentru a justifica războiul din Ucraina în fața propriului popor, apelând la istorie și la momentele critice ale  URSS.

„Din 1965 în URSS ziua de 9 mai a devenit zi liberă și cu timpul ea s-a transformat într-o sărbătoare prin care conducerea sovietică încerca să mobilizeze masele în acțiuni propagandistice, de consolidare a puterii proprii.

Putin de fapt a reluat această tradiție a sărbătoririi sfârșitului războiului pentru a folosi în scopuri politice proprii și acum lucrul acesta se vede foarte bine în Rusia. Discursul lui de astăzi face trimitere clar la acest aspect. Pe de o parte aducerea în discuție a unor momente istorice, cât de corecte sunt ele rămâne de văzut, și legarea acestora de actualitatea politică din Rusia și cea a războiului din Ucraina.

El prin asta încearcă să facă o legătură, a și spus ‘între faptele înaintașilor noștri și a soldaților noștri există o legătură directă, anume lupta pentru independență’. De parcă cineva ar pune la îndoială acest aspect. Și doi, denazificarea, și nu numai a Ucrainei, trimiterea este către Occident, care sprijină Ucraina, Putin argumentând că acest lucru se întâmplă din cauză că, atenție, nici Occidentul nu a fost denazificat complet după al Doilea Război Mondial”, a adăugat istoricul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...