De ce contează parada de 9 mai a Rusiei. Ziua Victoriei a căpătat o nouă semnificație pentru Vladimir Putin

Ana Anitoiu 09.05.2022, 10:35
De ce contează parada de 9 mai a Rusiei. Ziua Victoriei a căpătat o nouă semnificație pentru Vladimir Putin

Ziua Victoriei, pe care Rusia o celebrează pe 9 mai, a căpătat o nouă semnificație pentru Vladimir Putin, în contextul războiului pe care l-a declanșat la data de 24 februarie în Ucraina. Înainte de a începe evenimentul, specialiștii au spus că intenția liderului de la Kremlin este să profite de acesta ca să crească încrederea poporului rus în el și în armată.

Ce se sărbătorește, de fapt, de Ziua Victoriei

Ziua Victoriei celebrează victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, pe care rușii îl numesc Marele Război Patriotic. Evenimentul include parade în Moscova și în zeci de orașe din Rusia. În acest an sunt implicate aproximativ 65.000 de persoane, 2.400 de tipuri de arme și echipamente militare și mai bine de 460 de aeronave, conform ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Serviciile de informații ale Ucrainei au transmis că, de fapt, în acest an, în contextul războiului, Rusia a plănuit și o paradă a victoriei în orașul portuar ucrainean Mariupol, care a fost asediat de forțele militare ale lui Vladimir Putin.

Parada din Rusia a început la ora 10:00. A fost planificat ca 14.000 de trupe, sute de vehicule militare și aeronave să treacă prin, respectiv să survoleze Piața Roșie din Moscova, unde în fiecare an erau prezenți liderul rus, înalți oficiali din armată și lideri străini. Anul acesta, nu au fost invitați oficiali străini.

Printre dotările armatei ruse ce vor fi prezentate se numără, pentru prima dată din anul 2010, avionul nuclear Il-80, precum și rachetele intercontinentale Yars și sistemele de rachete balistice Iskander, după cum a anunțat ministerul rus al Apărării. Câteva avioane vor forma litera-simbol Z pe cerul Moscovei.

De ce conteaza parada de 9 mai a Rusiei
Parada de 9 mai, in Rusia. Captura video

Motivul pentru care parada de 9 mai din acest an are o importanță deosebită

Potrivit profesorului Michael Clarke de la Institutul de Studii Strategice din cadrul Universității Exeter din Marea Britanie, anul acesta, parada de 9 mai are o importanță deosebită. În contextul în care este evident că militarii Rusiei nu au succesul promis în Ucraina, Vladimir Putin va încerca, probabil, să folosească acest eveniment ca să crească încrederea poporului rus în armată.

„Putin realizează în ce poziție dificilă se află în Ucraina. Va dori să asigure poporul rus că masiva sa mașinărie militară nu va pierde”, a explicat profesorul Clarke, potrivit euronews.com.

După ce a afirmat că Rusia a început o misiune de „denazificare” a Ucrainei, Vladimir Putin susține acum că țara lui luptă împotriva unui nazism european susținut de imperialiștii americani. Astfel, profesorul a spus, înainte de eveniment, că cel mai probabil, liderul de la Kremlin va susține un discurs în care va spune că Rusia luptă pentru supraviețuirea ei, într-un nou război Mare Război Patriotic, așa cum numesc rușii cel de-Al Doilea Război Mondial.

Liderul rus Vladimir Putin susține în continuare că „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina este necesară pentru „demilitarizarea” unei țări ostile și pentru a proteja minoritățile vorbitoare de limbă rusă din acest stat împotriva unui genocid al guvernului de la Kiev.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...