De ce ciocnim ouă roşii de Paşte. Mulţi români nu au habar

Ioana Bucur 24.04.2022, 09:14
De ce ciocnim ouă roşii de Paşte. Mulţi români nu au habar

Pregătite și colorate cu grijă de gospodine în Joia Mare sau Sâmbăta Mare, devin simbolul acestei sărbători, fiind nelipsite de pe mesele românilor. Se dau adevărate „războaie” între familie și musafiri, pentru desemnarea unui campion, însă gestul considerat deja banal are o semnificație aparte. Află de ce ciocnim ouă roșii de Paște.

Ce reprezintă ciocnitul ouălor roșii de Paște

Oul simbolizează creația, viața, ceea ce îl face mai mult decât potrivit pentru a fi asociat cu sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos. O masă de Paște la români este incompletă fără un coș sau un platou cu ouă frumos colorate.

Ciocnitul ouălor este nelipsit de la masa de Paște, însă există unele „reguli”. Conform obiceiului, în prima zi de Paște se ciocnesc doar cap – cap, în a doua zi, cap – dos, iar în a treia zi, dos – dos.

În unele zone ale țării, există un întreg ritual de la care oamenii nu se abat. Primul care ciocnește este cel mai vârstnic bărbat de la masă sau o persoană mai în vârstă, care ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de un comesean, în timp ce rostește formula „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu: „Adevărat a înviat!”.

De ce ciocnim ouă roşii de Paşte. Mulţi români nu au habar

„Semnificatia adevărată o ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos”

Gestul devenit deja banal ascunde însă o semnificație deosebită. Potrivit tradiției creștine, oul îl reprezintă pe Iisus în mormânt – iar cele roșii, sângele Mântuitorului -, coaja ar fi piatra mormântului. Așadar, în momentul în care ciocnim ouă roșii de Paște recreăm deschiderea Mormântului Sfânt și Învierea.

„Semnificatia adevărată o ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos, sânge cu care, iată, noi ne împărtăşim. Şi ciocnirea ouălor, în care noi salutăm cu Hristos a Înviat! si Adevărat a Înviat!, semnifică deschiderea mormântului din care a înviat Hristos”, explică preotul Marian Vătămănescu.

Obiceiul ouălor colorate de Paște este legat de momentul în care Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat lângă cruce un coş cu ouă. Acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Conform tradiției, ouăle de Paști ar putea vindeca boli și ar proteja animalele din gospodărie. Duminică dimineaţa, există obiceiul ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint ca să fie sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi norocul la bani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...