Ce trebuie să ai pe masa de Paşte. E obligatoriu pentru noroc pe toate planurile

Ioana Bucur 22.04.2022, 22:25
Ce trebuie să ai pe masa de Paşte. E obligatoriu pentru noroc pe toate planurile

A început numărătoarea inversă până la cea mai importantă sărbătoare a creștinilor ortodocși din întreaga lume. Pregătirile sunt în toi, meniul este stabilit, însă puțini știu că există un preparat ce nu poate să lipsească de pe masa de Paște, în afară de coșul cu ouă frumos colorate. Este vorba despre un fel de mâncare cu o istorie lungă, creat întâia oară de poporul evreu.

Preparatul ce nu poate lipsi de pe masa de Paște

Pregătirile pentru masa de Paște sunt în toi, ouăle sunt vopsite, cumpărăturile sunt făcute, meniul este pus la punct, însă încă mai este timp să adăugați ceva, un preparat ce nu are voie să lipsească.

Știm deja prea bine că simbolul acestei sărbători este coșul cu ouă vopsite. Legenda spune că Maica Domnului, care plângea sub Crucea pe care pătimea Fiul ei, avea un coş cu ouă. Sângele Domnului a căzut peste ele şi le-a înroşit. De atunci, pentru a aminti de Răstignire, creştinii înroşesc ouă.

Însă puțini știu care este preparatul pe care trebuie să îl ai pe masa de Paște. Este vorba despre „azima” sau pasca evreiască, o rețetă ce a trecut printr-o serie de schimbări, până s-a ajuns la pasca românească.

Are aluat pufos de cozonac, brânză grasă de vaci, ouă, stafide, smântână, rom. De obicei, această are formă rotundă, deoarece se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde. Deasupra se așază un colac împletit în trei (simbol al Sfintei Treimi, rotund, deci infinit) şi o cruce.

Cum trebuie sa arate masa de Paste in opinia nutritionistului Florin Balanica
Cum trebuie sa arate masa de Paste in opinia nutritionistului Florin Balanica

Cum se prepară

Iată cum se prepară pasca și de ce ingrediente ai nevoie:

  • 600 de g de brânză de vaci grasă
  • 100 de g de smântână (12 % grăsime)
  • șase ouă
  • 300 de g de zahăr
  • șase linguri de făină
  • 180 de g de unt (ținut la temperatura camerei)
  • 100 de g de stafide
  • un pliculeț de praf de copt
  • sare
  • coaja rasă de la o lămâie mare
  • două linguri de esenţă de vanilie
  • o lingură cacao (pentru decor)

Pentru această rețetă este nevoie de brânză dulce de vaci, cât mai grasă și cu cât mai puțin zer. Mai întâi de toate, vom separa ouăle, apoi vom amesteca gălbenușurile cu zahărul, peste care adăugăm untul și praful de sare.

Mai departe, vom adăuga brânza, smântâna și făina cu praful de copt. Amestecăm foarte bine pentru a scăpa de eventualele cocoloașe care pot apărea în compoziția noastră.

Se bat albușurile până obținem o spumă densă, de culoare albă. După ce am făcut acest lucru, încorporăm compoziția cu ajutorul unei spatule, în amestecul de gălbenuș.

Adăugăm în compoziție două linguri de esență de vanilie și coaja de lămâie. Amestecăm foarte bine, iar apoi adăugăm și stafidele. Compoziția se toarnă într-o tavă rotundă, unsă în prealabil cu puțin unt. Acum, urmează partea cea mai importantă. Este vorba despre coacerea prăjiturii.

Bineînțeles, înainte de toate, este important să preîncălzim cuptorul la o temperatură de 180 de grade Celsius. Mai departe, turnăm compoziția în tavă și o dăm la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 50 de minute sau până se rumenește frumos.

Când pasca este gata, e important să o lăsăm să se răcească în tavă, înainte de a o servi. Pasca fără aluat este foarte delicioasă și o putem savura alături de un pahar de vin roșu. Spor la treabă și poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...