Cum va arăta o zi de plajă, în România. Turiștii vor purta mască?

Raluca Juncu 11.05.2020, 15:38
Cum va arăta o zi de plajă, în România. Turiștii vor purta mască?

Deși nu este în continuare cert dacă și cum vom putea pleca sau nu în vacanță, pe litoralul românesc, hotelierii își pregătesc intens unitățile de cazare pentru turiști. „Cum vor arăta plajele?”, „Vor purta turiștii măști?”, sunt întrebări care deocamdată nu au răspuns. Chiar și așa, hotelierii de pe litoralul românesc,dar și cei din Delta Dunării își așteaptă cu nerăbdare oaspeții.

Ce schimbări vor exista în acest sezon estival?

Operatorii din turism sunt poate unii din cei mai afectați de declanșarea pandemiei de COVID-19, alături de ceilalți lucrătorii din industria HoReCa, pentru că au fost obligați să își închidă businessurile. După data de 15 mai, autoritățile au anunțat o relaxare a restricțiilor impuse însă, în ceea ce privește, redeschiderea zonelor turistice rămân, în continuare multe semne de întrebare.

Vama Veche. Foto: Bogdan Todoran/Unsplash
Vama Veche. Foto: Bogdan Todoran/Unsplash

„Hotelurile, care nu au fost niciodată închise, pot să funcţioneze. Românii percep data de 15 mai, cu sau fără declaraţii contradictorii, ca moment de ieşit din oraşe. Evident, noi îi încurajăm să iasă, chiar şi pentru o zi, către destinaţii de vacanţă, la munte sau la mare”, spune Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Promovare Turistică (FAPT).

Ce măsuri concrete vor iniția operatorii

Reprezentanții din turism precizează că anul acesta, litoralul românesc va fi la mare căutare, motiv pentru care operatorii din turism sporesc deja măsurile de igienă din unitățile de cazare. Unii din ei au achiziționat deja instrumentele necesare pentru acest lucru. Printre aceastea se numără lămpi cu ultraviolete care le permit să dezinfecteze un loc într-un timp scurt, substanțe dezinfectante și echipamente de protecție pentru viitorii turiști care le vor călca pragul.

„De data asta, turiştii vor alege litoralul pentru relaxare şi mai puţin pentru distracţie. Nu vom mai putea vorbi de evenimente, de festivaluri, de concerte sau de cluburi deschise. Însă hotelierii îşi aşteaptă turiştii şi cei care vor deschide vor garanta toate măsurile de siguranţă şi de igienă”, declară Aurelian Marin, directorul general al agenţiei „Paradis Vacanţe de Vis”.

În ceea ce privește purtatul măștilor pe plajă, precum și montarea unor plexiglasuri, între sezlonguri, acestea nu par să fie desprinse dintr-un scenariu care ar putea deveni realitate, spun reprezentanții din industrie.

Nu ne imaginăm că vor sta oamenii pe plajă cu mască la gură, nu ne imaginăm că vor sta cu panouri de plexiglas pe şezlong. Nici un operator de plajă nu va face asta. Este un scenariu care sperie”, mai spune Corina Martin, președintele FAPT.

Urmăriți Impact.ro și pe