Când plănuiește Grecia să-și deschidă sezonul turistic. Data anunțată de premierul Kyriakos Mitsotakis

Raluca Juncu 05.05.2020, 10:28
Când plănuiește Grecia să-și deschidă sezonul turistic. Data anunțată de premierul Kyriakos Mitsotakis

Grecia este una din destinațiile turistice favorite atât pentru români, cât și pentru turiștii din întreaga lume. Autoritățile elene vor cu orice preț să redeschidă spațiile turistice, pentru a reporni treptat, economia. Însă, pentru acest lucru, se analizează impunerea unor anumite măsuri celor care vor pătrunde în țară.

Grecia face pași mici către normalitate

Țările preponderent turistice au resimțit poate cel mai mult efectele pandemiei de COVID-19. Turismul, precum și întreaga industrie HoReCa au fost sectoarele cele mai afectate de restricțiile impuse pentru a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2. Premierul Greciei, speră ca de la 1 iulie, celebrele plaje din țară, care au făcut Grecia atât de cunoscută în toată lumea să redeschidă pentru a-i găzdui pe primii turiști din acest sezon și pentru a reporni, astfel, economia.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei. Sursa foto: captură YouTube
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei. Sursa foto: captură YouTube

„În cel mai bun dintre scenarii, Grecia va putea începe activitatea turistică de pe 1 iulie și lucrăm pentru a putea atinge acest obiectiv”, a spus premierul elen, potrivit RTE.

Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia va accepta turiști, însă doar sub „protocoale speciale”, care vor implica, cel mai probabil o testare a persoanelor înainte ca acestea să intre în țară, convenită la nivelul UE. Însă totul se va face „cu condiția ca epidemia globală să fie pe un trend descendent”, mai spune premierul Greciei. Săptămânile trecute, grecii au venit către UE cu propunerea de a iniția anumite pașapoarte de sănătate, care să ateste că persoana care va intra pe teritoriul Greciei nu este infectată cu  virusul SARS-CoV-2.

Odată cu pierderea veniturilor critice din turism, economia elenă s-ar putea contracta cu până la 10% în acest an, potrivit Fondului Monetar Internațional. Ministerul grec al finanțelor spune că declinul poate fi limitat la 4,7%, dar șomajul ar putea atinge aproape 20%.

Epidemia Greciei, în cifre

Grecia se confruntă în prezent cu 2,632 de cazuri și a înregistrat 146 de decese, potrivit informațiilor furnizate de worldometres.info. Vestea care le poate da un avânt psihologic grecilor vine, probabil și din faptul că 1,374 de persoane s-au vindecat. Reacția autorităților elene în fața virusului a fost una din cele mai eficiente din Europa.

Începând cu această săptămână, anumite restricții impuse pentru au fost ridicate. Cetățenii au putut în sfârști să iasă din case, nu însă fără a păstra regulile stricte de distanțare socială care le permit să rămână în continuare în siguranță.

Urmăriți Impact.ro și pe