Cum se prepară dulceața de soc și de ce ingrediente ai nevoie

Daria Petrescu 21.11.2021, 12:03
Cum se prepară dulceața de soc și de ce ingrediente ai nevoie

Ne aflăm în perioada în care gospodinele din șara întreagă pregătesc conservele pentru perioada iernii. Gemurile nu fac excepție, așa că acestea sunt nelipsite din cămara oamenior în această perioadă. Printre zecile de variante de dulcețuri pe care le puteți pregăti, se află și dulceața de soc, una dintre cele mai des întâlnite pe mesele românilor. Cum se prepară dulceața de soc și de ce ingrediente ai nevoie

Cum se prepară dulceața de soc și de ce ingrediente ai nevoie

Pentru a pregăti dulceața de soc, aveți nevoie de doar câteva ingrediente la îndemâna oricui și un mod de preparare simplu. Trebuie să urmați toți pașii pentru ca preparatul să iasă așa cum doriți.

Ingrediente pentru dulceața de soc

1 kg fructe de soc

850 g zahăr

60 ml apă

zeama de la 1 lămâie

vanilie (1/2 pastaie sau 2 plicuri zahăr vanilat)

Mod de preparare dulceață de soc

Primul pas este să desprindeți fructele de soc cu grijă, de pe ciorchini. Este bine să păstrați doar fructele intacte și coapte. Acestea trebuie să fie roșu închis sau negre. Pe cele verzi sau uscate le lăsați deoparte. Spălăm bine fructele în mai multe ape și le lăsăm la scurs într-o strecurătoare.

Mod de preparare sirop pentru dulceața de fructe de soc

Siropul se face din zahăr, apă și zeama stoarsă de la o lămâie. Îl puneți la fiert aproximativ 5 minute împreună cu zahărul vanilat.  Apoi se adaugă fructele de soc și se dau  un clocot timp de 3 minute. Se ia spuma de la suprafață.

Luați cratița de pe foc cu grijă și lăsați totul la răcit. În acest timp fructele absorb prin osmoză siropul din jur, devin grele și se lasă la fund.

După câteva ore se scot fructele cu o paletă, se scurg de sirop. Apoi siropul sepune din nou la fiert până ce se mai îngroașe puțin. Când siropul are consistența mierii, fără a fi caramelizat, se adaugă din nou fructele în el și se mai lasă la fiert 2-3 minute. Minutele sunt calculate din momentul în care dulceața ajunge din nou la fierbere.

Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață?

Este bine de știu că, la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Din nou se acoperă cratița cu un stergar ud și am lăsat dulceața de fructe de soc la răcit.

După răcirea completa dulceața de fructe de soc poate fi pusă în borcane, este rețeta recomandată de savoriurbane.ro.

Beneficiile socului. Este o minune pentru organism

-Proprietățile terapeutice ale socului au un efect extraordinar împotriva multor afecțiuni -florile și fructele sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative, sunt eficiente în activarea sistemului imunita.

-ceaiul de soc este recomandat pentru reglarea tranzitului intestinal, eliminarea bacteriilor dăunătoare

– Florile de soc se folosesc cu succes în curele de detoxifiere a organismului și înlăturarea problemelor renale, mai ales în cazul litiazei renale sau a nisipului la rinichi

– Socul poate fi consumat sub formă de ceai, infuzie, cataplasmă, sirop, dulceață, cidru, tincturi sau suplimente alimentare.

– Fructele pot fi consumate și pentru ameliorarea constipației

Urmăriți Impact.ro și pe