Cât zahăr trebuie să pui în dulceața de gutui și cu ce îl poți înlocui dacă nu vrei să pui deloc

Ana Anitoiu 14.11.2021, 19:40
Cât zahăr trebuie să pui în dulceața de gutui și cu ce îl poți înlocui dacă nu vrei să pui deloc

Dulceața de gutui este unul dintre deliciile sezonului rece, iar persoanele care se feresc să consume prea mult zahăr trebuie să știe că nu sunt nevoite să renunțe cu totul la acest preparat, deoarece există un înlocuitor natural perfect. Iată cât zahăr trebuie să pui, în mod normal, sau cu ce îl poți înlocui.

Cât zahăr trebuie să pui în dulceața de gutui

În rețeta tradițională de dulceață de gutui se folosește un kilogram de zahăr la două kilograme de gutui. La aceste două ingrediente se adaugă două căni de apă și scorțișoară măcinată, după gust.

Modul de preparare este simplu. Se pun într-o cratiță, la foc mic, apa, zahărul și scorțișoara măcinată, și se lasă până când se formează un sirop dens. Între timp, se spală gutuile, se curăță și se taie cubulețe sau se dau prin răzătoare. Fructele se adaugă în sirop și se fierbe totul timp de o oră. Se lasă la răcit până a doua zi, se pune în borcane și se păstrează în cămară.

O altă rețetă de dulceață de gutui presupune folosirea unui kilogram de zahăr la 1,5 kilograme de gutui tăiate cubulețe, împreună cu un litru de apă și zeama de la o lămâie. Modul de pregătire este similar. Amestecul se fierbe timp de aproximativ o oră, până când gutuile devin portocalii.

Cat zahar trebuie sa pui in dulceata de gutui si cu ce il poti inlocui daca nu vrei sa pui deloc
Dulceata de gutui

Cu ce poți înlocui zahărul în dulceața de gutui

Însă, pentru cei care vor să se bucure de dulceață de gutui fără zahăr, există o soluție. Mai exact, zahărul poate fi înlocuit cu mere dulci. La cinci gutui, se folosesc două mere și 300 de mililitri de apă și sucul de la o lămâie. Gustul va fi dulce și deosebit, chiar și în absența zahărului.

Primul pas pentru a prepara dulceața de gutui fără zahăr este spălarea și curățarea fructelor. Se scot cotoarele, iar pulpa se dă prin răzătoare sau se mărunțește într-un robot de bucătărie. Se pune totul într-o cratiță, se adaugă apa și se pune la foc mic pe aragaz, pentru 20 sau 30 de minute. Se amestecă adesea, astfel încât să nu se lipească. La final se adaugă sucul de lămâie proaspăt stors.

Dulceața de gutui fără zahăr se pune apoi în borcane curate și sterilizate, iar borcanele se fierb la bain-marie pentru o jumătate de oră. În cele din urmă, acestea se scot din apă, se acoperă cu prosoape și se lasă să se răcească încet, la temperatura camerei, înainte de a fi depozitate în cămară. Vezi AICI o rețetă de dulceață de gutui fără fierbere!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...