SPECIAL

Cum se pot face vaccinul antigripal și cel anti-COVID în același timp. Rafila: ”Trebuie făcute în brațe diferite” EXCLUSIV

Adriana Olaru 08.10.2021, 17:34
Cum se pot face vaccinul antigripal și cel anti-COVID în același timp. Rafila: ”Trebuie făcute în brațe diferite” EXCLUSIV

România trece prin cea mai dificilă criză epidemiologică din istoria recentă, iar medicii spun că pe lângă numărul uriaș de oameni infectați cu sars-cov-2 în următoarele săptămâni vom mai avea de dat un test important, de această dată în fața virusului gripal. Care sunt condițiile în care se poate face în acest sezon vaccinul antigripal, dar și care sunt recomandările în ceea ce privește combinarea serului antigripal cu cel anti-COVID am aflat de la profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

Cum se pot face în același timp vaccinul antigripal și cel anti-COVID

Ministerul Sănătății a încheiat semnarea contractului în baza căruia vor fi livrate primele 300.000 doze de vaccin gripal și în următoarele săptămâni vor fi livrate, treptat, până la un milion de doze de ser. Este vorba, așadar, despre vaccinurile care vor ajunge în cabinetele medicilor de familie din toată țara și de care vor beneficia persoanele aflate în categorii de risc. Cu aceste doze vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele care au peste 65 de ani, cei cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, oamenii cu boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personalul medical și femeile însărcinate.

Cei care însă nu se află în categorii vulnerabile își pot cumpăra vaccinul antigripal din farmacii, iar prețul unei seringi preumplute este de aproximativ 62 de lei. Vaccinul cumpărat din farmacii trebuie ținut la rece, în frigider, până când ajungem la medicul de familie.

Doctorul Valeriu Gheorghiță a precizat, pentru Impact.ro, că vaccinul antigripal și cel anti-COVID pot fi făcute în aceași zi de către o persoană care vrea acest lucru.

„Da, se pot face ambele doze în același timp”, a spus Gheorghiță.

De asemenea, serul antigripal poate fi utilizat la orice interval de timp după vaccinul anti-COVID, câtă vreme persoana în cauză nu are nicio infecție activă.
Și profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat, pentru Impact.ro, cum cle două doze de ser pot fi administrate simultan, pentru că nu au niciun fel de reacție încrucișată și nu pun în pericol pacientul.

„Într-adevăr, vaccinul antigripal și cel anti-COVID pot fi făcute în aceași zi, în același timp însă trebuie să fie făcute în brațe diferite. Dacă o persoană are COVID în acest moment ar trebui să aștepte cam două săptămâni, până se vindecă, și apoi își poate face vaccinul antigripal.

În ceea ce privește vaccinarea cu prima doză anti-COVID a celor care sunt bolnavi nu există o recomandare clară. Eu cred că după boală ar trebui făcută prima doza cam la două, trei luni. În ceea ce privește doza trei pentru o persoană care a trecut deja prin boală și a fost și vaccinată, aceasta nu este obligatorie. Din punctul meu de vedere, doza trei ar trebui făcută la cel puțin șase luni de la infecție”, a explicat, pentru Impact.ro, profesorul Alexandru Rafila.

Cum se pot face vaccinul antigripal și cel anti-COVID în același timp
Alexandru Rafila

Cine nu are voie să își facă vaccinul antigripal

În acest moment, în farmaciile din țara noastră se găsește vaccinul gripal tetravalent. Acesta este recomandat și pentru adulți și pentru copii care au peste șase luni. Primul lucru, spun specialiștii, când decideți să vă vaccinați este să discutați cu medicul de familie. Dacă aveți simptome similare unei răceli nu este indicat să vă administrați serul.

Printre altele, vaccinul antigripal este contraindicat persoanelor care sunt alergice la substanțele pe care serul le are în componență. Mai mult, există câteva categorii de medicamente și tratamente în timpul cărora nu se recomandă administrarea acestui vaccin. Din acest motiv este foarte important să vă consultați cu medicul de familie.

În ceea ce privește imunitatea, serul antigripal produce anticorpi la câteva săptămâni de la administrare. Asta înseamnă că dacă vă expuneți la virus în primele două, trei săptămâni de la vaccin vă puteți infecta și puteți fac o formă mai gravă de boală.

După ce sistmul imunitar începe să producă anticorpi față de virusul gripal, în cazul în care vă îmbolnăviți, forma de gripă poate fi una cu simptome mult mai ușoare comparativ cu simptomele unei persoane nevaccinate.

Urmăriți Impact.ro și pe