Țara din Europa în care vaccinarea anti-Covid pentru profesori și funcționari devine obligatorie

Ioana Bucur 07.10.2021, 23:59
Țara din Europa în care vaccinarea anti-Covid pentru profesori și funcționari devine obligatorie

Vaccinarea anti-Covid va fi obligatorie pentru profesorii și funcționarii publici din această țară europeană. Anunțul a fost făcut în contextul în care sistemul sanitar face față cu greu unui nou val de SARS-CoV-2. În ultimele 24 de ore, autoritățile au anunțat puțin peste 15.000 de cazuri noi de infectare.

Unde va fi obligatorie vaccinarea anti-Covid pentru profesori și funcționarii publici

Guvernul din Ucraina a anunțat că vaccinarea anti-Covid va fi obligatorie pentru toți funcționarii publici și toate cadrele didactice din țară.

„Această decizie este menită să protejeze viaţa şi sănătatea ucrainenilor, prin crearea unui mediu sigur în instituţiile de învăţământ şi în structurile statului”, a explicat ministrul ucrainean al sănătăţii, Viktor Liaşko.

Cele două categorii profesionale vizate mai au la dispoziție doar o lună pentru a-și face vaccinul. Cei care vor refuza imunizarea riscă să fie suspendați din funcție, fără plată. Până la sfârșitul lunii septembrie, în jur de 70% din cei circa 1,2 milioane de profesori ucraineni au primit cel puţin prima doză de vaccin şi 46% schema completă.

După câteva luni în care numărul infectărilor a scăzut, Ucraina se confruntă cu o explozie a cazurilor noi. Joi, bilanțul anunțat de autorități era de 15.125 de noi cazuri și 314 decese asociate Covid-19.

„Cei mai mulți pacienți care necesită spitalizare nu au fost vaccinaţi”, a atras atenţia ministrul Sănătăţii.

Ucraina administrează populației sale patru seruri anti-coronavirus: Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi serul chinezesc Coronavac. Oamenii ezită, însă, să se vaccineze. În prezent, doar 19% din populaţie primind cel puţin o doză de vaccin şi 16% ambele doze. În aceste condiţii, noul val de COVID-19 riscă să provoace ravagii, avertizează experţii, în unele regiuni ale Ucrainei deja nemaifiind paturi libere în spitale.

 Țara din Europa în care vaccinarea anti-Covid pentru profesori și funcționari devine obligatorie

Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinarea anti-Covid a copiilor de 5 – 11 ani, în România

Dacă autorizarea vaccinului Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani se va face, în Europa, până la sfârșitul lunii octombrie, primele tranșe de vaccinuri ar putea ajunge în România undeva în decembrie, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

„În Europa, ne aşteptăm ca această autorizare să vină la sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, iar în decembrie în România ar trebui să vină primele tranşe de vaccinuri destinate pentru această grupă de vârstă”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

România are contractate 1,2 milioane de doze pentru anul 2022.

„Înseamnă un număr suficient pentru a avea cel puţin 50% din 1,2 milioane de copii vaccinaţi cu schemă completă”, a declarat Gheorghiţă.

Urmăriți Impact.ro și pe