Cum se păstrează corect untul. Marea dilemă, la frigider sau la temperatura camerei

Andra Daoud 20.09.2022, 14:23
Cum se păstrează corect untul. Marea dilemă, la frigider sau la temperatura camerei

Untul este alimentul care nu lipsește din nicio bucătărie. Gustos, sățios și versatil, untul este folosit atât pentru micul dejun, cât și la prepararea a numeroase rețete, de la aluaturi și creme pentru prăjituri până la sosuri și bază pentru feluri de mâncare tradiționale. O dilemă pe care o au multe gospodine are legătură însă cu depozitarea untului: unde se păstrează cel mai bine acesta, la temperatura camerei sau la frigider?

Unde se păstrează cel mai bine untul

Untul este unul dintre produsele lactate cele mai folosite atât în bucătăria tradițională, cât și pentru deserturi. Depozitarea lui este însă o dilemă pentru multe persoane. În timp ce unii aleg să țină untul în frigider și să îl scoată cu ceva timp înainte de a-l folosi, pentru a ajunge la consistența dorită, alții preferă să păstreze untul în bucătărie sau în cămară, la temperatura ambientală.

Pentru a ști cum se depozitează cel mai bine untul, este important de menționat ce este, de fapt, untul. Este produsul lactat cu cel mai mare conținut de grăsime, undeva între 65% și 80%, restul până la 100 de procente fiind apă. Fiind o combinație de grăsime și apă, untul se alterează mult mai greu decât alte produse lactate, chiar dacă este depozitat la temperaturi mai ridicate. Dacă este sărat, untul este și mai rezistent la alterare.

Untul poate fi, așadar, păstrat la temperatura camerei, dacă aceasta nu depășește 25 de grade Celsius. Este important să fie păstrat într-un recipient cu capac, care să împiedice pătrunderea microorganismelor și a umezelii. Atunci când untul își schimbă culoare, consistența sau mirosul, veți ști că nu mai este bun de folosit. În schimb, depozitarea la frigider îi poate prelungi durata de prospețime.

Cum se pastreaza corect untul. Marea dilema, la frigider sau la temperatura camerei
Untul se pastreaza bine atat la temperatura camerei, cat si la frigider

Untul poate fi depozitat și la congelator

Pentru a vă asigura că untul rămâne proaspăt mai mult timp, îl puteți depozita și la congelator. Este recomandat însă să îl tăiați în bucăți mai mici, astfel încât atunci când aveți nevoie să scoateți câte o bucată din congelator, fără să fie nevoie să decongelați tot untul.

Înfășurați bine bucățile de unt în folie alimentară, pentru ca acesta să își păstreze proprietățile și aroma și să nu se impregneze cu mirosul altor alimente prezente în congelator. Untul poate fi congelat de asemenea în cutii de plastic sau de carton sau în ambalajul original. Pentru a evita totuși să capete mirosuri de la celelalte alimente, evitați să îl puneți în apropierea peștelui sau a cărnurilor afumate.

Urmăriți Impact.ro și pe