Cât rezistă alimentele în frigider. Cum se depozitează corect în funcție de tipul lor

Emanuela Pană 19.05.2022, 17:39
Cât rezistă alimentele în frigider. Cum se depozitează corect în funcție de tipul lor

Cât rezistă alimentele în frigider și la ce trebuie să fii atent înainte să le consumi. Proaspete sau gătite, alimentele pot fi ținute în frigider, după cum bine știm, pentru o perioadă limitată de timp. Abilitatea de a păstra mâncarea corespunzător ne poate scuti atât de toxiinfecțiile alimentare, cât și de risipă. În funcție de tipul lor, alimentele pot fi depozitate în frigider de la câteva zile, la câteva săptămâni. Informațiile din acest material te vor ajuta să nu mai atunci mâncarea și, implicit, să reduci cheltuielile pe care le ai.

Cât rezistă alimentele în frigider, în funcție de tipul lor

Aproximativ 30% dintre toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul domestic de mâncare alterată, potrivit nutriționiștilor. De aici deducem că multe persoane nu cunosc timpii de păstrare a alimentelor în frigider, în funcție de tipul lor, supunându-se astfel riscului de a consuma produsele expirate.

Începem prin a spune că păstrarea alimentelor la frigider la o temperature redusă reprezintă cel mai important pas în conservarea și prevenirea contaminării lor cu microorganisme. După cum aminteam și mai sus, alimentele pot fi păstrate în frigider o perioadă limitată de timp, intervalul fiind determinat chiar și de funcțiile frigiderului – existând modele ce au integrate compartimente dedicate anumitor tipuri de alimente. Astfel, ele își vor păstra prospețimea o perioadă mai îndelungată.

Care sunt cele mai perisabile alimente?

În general, alimentele cu cea mai scurtă perioadă de conservare sunt preparatele gătite, lactatele și diversele sortimente de carne (gătită). Important de menționat că, la temperature mai mari de 4 grade Celsius, mâncarea, în special cea gătită, începe să dezvolte bacterii.

În ceea ce privește produsele proaspete însă, există un fel de lege nescrisă: fie nu ai niciodată îndeajuns, fie ai luat prea multe și le vezi cum se strică în frigider – lucru extrem de frustrant, mai ales când te gândești că sunt, practic, bani aruncați la gunoi.

Acumulând însă câteva cunoștințe minime despre perioada de valabilitate a produselor pe care le cumperi și adoptând o strategie simplă în ceea ce privește conservarea acestora vei reuși să limitezi risipa, dar și să econimisești mai mulți bani.

Deci, cât rezistă alimentele în frigider? Un răspuns simplu ar fi: mai mult sau mai puțin, în funcție de tipul lor. Așadar, în continuare vom face o subîmpărțire a alimentelor, pentru a afla cât timp pot fi păstrate în frigider în vederea consumării lor în stare bună.

Cât timp rezistă carnea în frigider?

Carnea proaspătă este extrem de perisabilă, astfel că ea nu trebuie păstrată o perioadă îndelungată în frigider. Intervalul de timp în care o poți păstra la rece, fără a o consuma, este de 1-2 zile. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă să cumperi carne proaspătă în ziua în care intenționezi să o gătești sau cu cel mult o zi înainte. În caz contrar, există riscul de a se altera.

Cat timp rezista carnea in frigider
Cat timp rezista carnea in frigider

Când vine vorba despre mezeluri, trebuie să știi că perioada de păstrare a acestora la frigider se prelungește până la o săptămână, mai ales în cazul produselor afumate. Un sfat prețios ar fi să depozitezi mezelurile la rece într-un recipient etanș, pentru a împiedica contactul acestora cu aerul – ceea ce favorizează apariția și dezvoltarea bacteriilor.

Cât timp rezistă legumele proaspete?

În funcție de tipul lor, legumele proaspete pot fi ținute în frigider pe o perioadă cuprinsă între câteva zile și câteva săptămâni. Legumele precum ciupercile, dovleceii, broccoli, conopida, ardeii și castraveții trebuie consumate în termen de 3-5 zile.

În schimb, rădăcinoasele precum morcovul, păstârnacul, țelina sau sfecla pot fi păstrate un timp mai îndelungat la frigider, chiar de câteva săptămâni.

Cat timp rezista legumele in frigider
Cat timp rezista legumele in frigider

În ceea ce privește salatele, trebuie să știi că timpul de păstrare la frigider este mai mic și se rezumă la 2-3 zile. Un mic sfat ar fi să le depozitezi fără a le spăla în prealabil, întrucât își vor păstra mai mult timp prospețimea.

O altă recomandare referitoare la păstrarea legumelor în frigider o reprezintă depozitarea acestora în sertarele special create pentru astfel de alimente. Explicația este simplă: legumele vor beneficia de un nivel optim de umezează, păstrându-se în frigider pentru mai mult timp.

Cât timp păstrăm fructele în frigider?

Înainte de a oferi indicații cu privire la timpul de păstrare a anumitor fructe în frigider, este important de precizat că nu toate fructele au ce căuta la rece. Merele, bananele sau perele pot fi aranjate mai bine într-o fructieră, la temperatura camerei. În cazul în care acestea sunt foarte coapte, le poți băga în frigider pentru a le mai prelungi puțin durata de viață.

Cat timp rezista fructele in frigider
Cat timp rezista fructele in frigider

Între 1 și 3 zile pot fi păstrate la frigider fructele cu o textură moale, precum zmeura, murele, afinele sau căpșunele, în vreme ce fructele cu un miez tare (caisele, prunele, portocalele și chiar bananele) se vor menține proaspete până la o săptămână. La fel de bine poți opta oricând pentru depozitarea fructelor în ladă sau la congelator, în special cele de pădure. Ulterior, le poți folosi cu încredere în smoothie-uri sau sucuri detoxifiante.

Cât timp păstrăm lactatele în frigider?

Dacă în cazul alimentelor de mai sus am vorbit despre timpi de păstrare estimativi, atunci când vine vorba despre produsele lactate (lapte, branză, cașcaval, etc.), perioada optimă de consum se găsește pe ambalajul produselor.

Cat timp rezista lactatele in frigider
Cat timp rezista lactatele in frigider

Va trebui să ții însă cont de cum procedezi după deschiderea/desfacerea ambalajelor, întrucât perioada de valabilitate se modifică atunci când alimentele intră în contact cu aerul. După ce ai desfăcut cutia sau sticla de lapte, de pildă, acesta trebuie consumat în termen de maximum 7 zile, timpul optim fiind undeva la 5 zile. Brânzeturile, pe de altă parte, pot rezista chiar și o săptămână în frigider, în funcție de tipul lor.

Cât timp păstrăm ouăle în frigider?

La fel ca în cazul lactatelor, ouăle au și ele perioada de valabilitate trecută pe cofraj. O mențiune ar fi că, pentru a fi păstrate cât mai bine, ele trebuie ținute la frigider la temperaturi de până în 4 grade Celsius. Pentru a le depozita cum se cuvine, fie le lași în cofrajul în care le-ai cumpărat, fie le pui în forma specială a frigiderului.

Cat timp rezista ouale in frigider
Cat timp rezista ouale in frigider

Ouăle crude, în coajă, cumpărate din supermarket, pot fi păstrate în frigider până la 4-5 săptămâni de la data de fabricație. La fel și cele pe care le achiziționezi de la fermieri. În schimb, ouăle fierte pot fi ținute în frigider timp de o săptămână după gătire.

Scurt ghid de păstrare a alimentelor:

  • ouă în coajă – cel mult cinci săptămâni (sau în funcție de data ștanțată);
  • ouă fierte – cel mult o săptămână;
  • salate de pui sau pește – între 3-5 zile;
  • preparate din carne de pește – 2-3 zile;
  • preparate din carne de porc – 3-4 zile;
  • pui, curcan, pește proaspăt – maximum 24 ore (înainte de a fi gătit);
  • alte mâncăruri de carne cu legume – cel mult 5 zile;
  • pizza – între 3 și 4 zile;
  • supe de legume sau carne – maximum 4 zile;
  • maioneză din comerț – cel mult 2 luni;
  • maioneză de casă – 2-3 zile;
  • sosuri preparate în casă – maximum 2 zile;
  • conserve din carne de porc sau pește – maximum 3 zile;
  • brânza proaspătă – între 3 și 4 zile;
  • brânza uscată (și sărată) – circa 2 săptămâni;
  • pastele – maximum 4 zile;
  • orezul cu legume – 3-4 zile;
  • sandviciuri – 1-2 zile;
  • prăjituri din comerț sau făcute în casă – 1-2 zile.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...