Cum se fierb corect legumele. E o greşeală pe care toate gospodinele o fac, din păcate

Ioana Bucur 21.03.2022, 14:45
Cum se fierb corect legumele. E o greşeală pe care toate gospodinele o fac, din păcate

Când vine vorba de gătit sau de pregătirea ingredientelor, unele gesturi ajung să fie reflexe, mișcări pe care le executăm fără să ne gândim prea mult la ele. Cine ar fi crezut că un obicei banal, pe care l-am văzut repetat de mame și bunici, este, de fapt, o mare greșeală? Unul dintre cei mai apreciați specialiști în domeniul nutriției a explicat cum se fierb corect legumele.

Gestul banal ce este, de fapt, o greșeală

De fiecare dată când ajungem în bucătărie și ne pregătim să gătim un preparat nou sau unul pe care l-am savurat de multe ori până atunci, trecem rapid prin primele etape: spălăm blatul pe care vom lucra, scoatem vasele și ustensilele pe care le vom folosi, spălăm, curățam și tăiem legumele din lista de ingrediente. Însă aici se strecoară o greșeală pe care o comit toate gospodinele.

Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici nutriționiști de la noi din țară, a prezentat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, câteva recomandări ce ne vor ajuta să profităm „la maximum de beneficiile nutritive pe care le oferă legumele”.

Medicul punctează că „a fost demonstrat că pigmenții vegetali nu au doar rol estetic, ci sunt substanțe cu puteri miraculoase pentru sănătate. Nu-i putem găsi în suplimente, legumele sunt singura sursă de fitonutrienți, deci consumați legume în fiecare zi și la fiecare masă”.

Cel mai bine ar fi să facem cumpărături cât mai des, preferabil din piață și de la producători locali, scurtând astfel intervalul de timp dintre momentul culesului și consum. Legumele nu ar tebui păstrate prea mult până la momentul în care sunt consumate, „cantitatea de vitamina C scade la jumătate după 48 de ore de la cules și continua să scadă substanțial prin depozitare”.

„Alegeți legume de culori diferite, fiecare pigment vegetal are alte beneficii, deci cu cat sunt mai diferite și mai intens colorate, cu atât mai bine.

Păstrați legumele la întuneric și la temperatură scăzută, în cămară sau în lădița frigiderului, ca să preveniți oxidarea vitaminelor în contact cu lumina și căldura”, a scris medicul, pe pagina sa de Facebook.

Cum se fierb corect legumele. E o greşeală pe care toate gospodinele o fac, din păcate

Cum se pregătesc și cum se fierb corect legumele

Cum se pregătesc și cum se fierb corect legumele? Ele ar trebui curățate și tăiate imediat înainte de consum și se spală sub jet de apă pentru un timp cât mai scurt pentru a evita pierderea mineralelor și a vitaminelor hidrosolubile, precum vitamina C. Ele ar trebui spălate în coajă, într-o cantitate cât mai mică de apă, ceea ce înseamnă că reflexul de a curăța toate legumele și a le cufunda într-un vas plin cu apă ar trebui eliminat.

„Fierbeți legumele cât mai întregi, de preferat în coajă, într-o cantitate minimă de apă sau la vapori; puneți-le la fiert în apă care clocotește pentru a evita degradarea vitaminei C – fiecare minut de fierbere scade cu 15% cantitatea de vitamina C din legume, iar enzima responsabilă de acest fenomen este neutralizată la 100*C.

Nu fierbeți sfecla roșie în apă, ci băgați-o la cuptor întreagă, cu tot cu coajă, în felul acesta sunt protejate acidul folic și betanina, pigmentul roșu din structura ei.

Evitați tratamentul termic prelungit, care duce la înmuierea legumelor; consistența „al dente”, în care legumele rămân ușor crocante, înseamnă mai multe vitamine și un index glicemic scăzut, adică îngrașă mai puțin”, a explicat medicul.

Apa în care au fiert legumele nu se aruncă, fiind bogată în vitamine și minerale, în special potasiu; „evitați să folosiți bicarbonat de sodiu în apa în care fierb legumele, este adevărat că mediul alcalin protejează pigmenții și intensifică culoarea, însă mărește pierderea de vitamine”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...