La ce oră încep Deniile în Săptămâna Mare 2024? Programul complet

Emanuela Pană 29.04.2024, 18:46
La ce oră încep Deniile în Săptămâna Mare 2024? Programul complet

Paștele ortodox este sărbătorit anul acesta pe data de 5 mai, conform calendarului creștin-ortodox. Află la ce oră încep Deniile în Săptămâna Mare 2024 și care este semnificația acestor slujbe. Vezi când sunt săvârșite în bisericile din România. 

Ce sunt Deniile din Săptămâna Mare?

Postul Paștelui (Postul Mare) a început pe data de 18 martie și are o durată de 7 săptămâni. În această perioadă, credincioșii nu consumă produse de origine animală, se roagă, merg la biserică și fac fapte de milostenie pentru a fi mai aproape de Dumnezeu.  

În Săptămâna Mare, ultima săptămână din Postul Paștelui și cea mai aspră dintre toate, credincioșii merg la biserică pentru a participa la denii – slujbe specifice bisericii ortodoxe. Cuvântul ”denie” vine de la slavonescul ”vdenie” și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă, conform Doxologia.ro. 

Conform deciziei înţelepţilor bisericii, deniile se desfășoară atât în săptămâna a cincea a postului, cât și în a șaptea, cunoscută ca Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Deniile încep cu seara de Florii și continuă până în Vinerea Mare, ocazie cu care se oficiază Prohodul Domnului. 

Rânduielile bisericești sunt menite să îi curățească de răutate pe credincioși prin post, rugăciune, cântare, citirea Sfintei Scripturi, meditație și pocăință, ajutându-i să-L iubească mai mult pe Hristos. 

Citește și: Ce sunt Deniile și când se oficiază în Săptămâna Patimilor. La ce oră încep slujbele

La ce oră încep Deniile în Săptămâna Mare 2024?

Odinioară, deniile erau săvârșite de la miezul nopții, conform unor scrieri bisericești vechi. Astăzi, în majoritatea bisericilor din România, deniile încep în jurul orelor 17:00-18:00. 

La ce ora incep Deniile in Saptamana Mare 2024?
Deniile 2024: programul complet pentru aceste zile

În primele trei zile ale săptămânii, se săvârșește Liturghia darurilor mai înainte sfințite. Ulterior, în Joia Mare, are loc Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia.  

În Joia Patimilor din Săptămâna Mare, pe lângă Sfântul Agneț, care se folosește la Sfânta Liturghie, se mai scoate încă un agneț, care se sfințește odată cu celalalt, fără a se repeta rugăciunile epiclezei și fără să se binecuvânteze fiecare separat. 

În Vinerea Mare, care este o zi aliturgică, nu se săvârșește Sfânta Liturghie. Seara, credincioșii participă la slujba Prohodului Domnului, procesiune în care se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. 

Iată programul Deniilor din Săptămâna Patimilor 2024: 

Duminică 

  • 08:00 – Ceasurile I, III, VI şi IX şi Obedniţa; 
  • Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite; 
  • 17:00 – Denie. 

Luni 

  • 08:00 – Ceasurile I, III, VI şi IX şi Obedniţa; 
  • Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite; 
  • 17:00 – Denie. 

Marți 

  • 08:00 – Ceasurile I, III, VI şi IX şi Obedniţa; 
  • Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite; 
  • 17:00 – Denie. 

Miercuri 

  • 08:00 – ceasul I, ceasul III, ceasul VI, ceasul IX, Obednița, 
  • Liturghia Sf. Vasile cel Mare unită cu Vecernia; 
  • 17:00 – Denia celor 12 Evanghelii. 

Joi 

  • 08:00 – Ceasurile Împărătești, Obedniţa şi Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf (zi aliturgică); 
  • 17:00 – Denia Prohodului Domnului. 

Vineri 

  • 08:00 – ceasul I, ceasul III, ceasul VI, ceasul IX, Obednița,
  • Liturghia Sf. Vasile cel Mare unită cu Vecernia. 

Vezi și: Ce nu ai voie să faci în Săptămâna Mare. Alimentele pe care niciun credincios nu trebuie să le consume

Rugăciune pentru Săptămâna Patimilor

”Doamne, Iisuse Hristoase, Dumne­zeul nostru, Care ai plâns pentru La­zăr și lacrimi de întristare și de mi­lostivire ai vărsat pentru dânsul, pri­mește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sân­gele Tău, curățește sângele meu și a­mes­tecă în trupul meu mireasma tru­pului Tău cel de viață făcător. Fie­rea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să în­dulcească amărăciunea cu care potriv­nicul m-a adăpat.

Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de po­trivnici. Preasfintele Tale mâini, piro­nite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pier­zării, precum a făgăduit preasfântă gu­ra Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu păl­muiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fă­ră­delegi. Duhul Tău, pe care l-ai în­cre­dințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin ha­rul Tău. 

Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moște­nirea lor. Nu am lacrimi mângâie­toa­re, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfier­bânte cu lacrimile dra­gostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hris­toase, Dumne­ze­ule, Vistie­rul bu­nă­tăților, dă­ruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndu­rerată, ca să pornesc cu tot sufletul în cău­tarea Ta; căci fără de Tine mă voi în­străina de tot binele. Dă-mi, așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închi­­puirea icoanei Tale. 

Te-am părăsit, Doam­ne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhov­nicească. Numără-mă între oile turmei Tale prea­alese. Hră­nește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este să­lașul Tău și se vede într-însa strălu­cirea descoperiri­lor Tale. Strălu­cirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în ne­cazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mân­tuitorului nos­tru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin!”. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...