Programul mall-urilor de 1 Mai 2024. Orarul de funcționare ParkLake, Mega Mall, Afi Palace. Băneasca sau Sun Plaza

Emanuela Pană 29.04.2024, 18:49
Programul mall-urilor de 1 Mai 2024. Orarul de funcționare ParkLake, Mega Mall, Afi Palace. Băneasca sau Sun Plaza

Potrivit Codului muncii, ziua de 1 Mai este declarată sărbătoare legală, astfel că mai mulți angajați din România vor rămâne acasă la începutul lunii, când vor beneficia de o minivacanță de 6 zile. Consultă programul mall-urilor de 1 Mai 2024 și află unde îți poți face cumpărăturile.  

Minivacanță de 6 zile la începutul lunii mai

La începutul lunii mai, românii vor avea o minivacanță de șase zile, care va include atât sărbătoarea Paștelui ortodox, cât și Ziua Muncii.  

Deoarece Paștele ortodox pică în aceeași săptămâna cu 1 Mai – Ziua Muncii, care este zi liberă prin lege, Guvernul a decis ca bugetarii să fie liberi și pe 2 mai. Astfel, se face punte cu sărbătoarea Învierii Domnului, care pică anul acesta pe 5 mai. 

Prima minivacanță din 2024 va avea loc la începutul lunii mai. Ziua de 2 mai cade într-o zi de joi, între două sărbători legale: Ziua Muncii (1 mai) și Vinerea Mare (3 mai). Duminică, 5 mai, este Paștele, iar luni, 6 mai, este a doua zi de Paște. Astfel, bugetarii vor beneficia de o vacanță de șase zile.  

Citește și: Minivacanța de 1 mai vine cu amenzi fabuloase: ce trebuie să știe angajații despre Ziua Muncii, dar și angajatorii

Programul mall-urilor de 1 Mai 2024 

Potrivit Codului muncii, ziua de 1 Mai este declarată sărbătoare liberă legală. Cu toate acestea, pe 1 Mai se lucrează în unitățile sanitare, cele din domeniul alimentației publice și în alte sectoare în care activitatea nu poate fi întreruptă.  

Programul mall-urilor de 1 Mai 2024
Programul mall-urilor de 1 Mai 2024 – Ziua Muncii

Drept urmare, magazinele vor rămâne deschise, dar programul lor ar putea fi mai scurt decât în zilele obișnuite. Până în prezent, doar câteva lanțuri de magazine au anunțat programul de funcționare pentru această perioadă (vezi mai multe detalii, aici). Pentru informații actualizate, este recomandat să vizitați site-ul oficial al fiecărui magazin în parte. 

Mall-urile din Capitală vor funcționa după programul obișnuit miercuri, 1 Mai. Iată care sunt acestea: 

  • Afi Palace Cotroceni: Luni – Duminică: 10:00 – 22:00; 
  • Băneasa Shopping City: Luni – Duminică: 10:00 – 22:00; 
  • Militari Shopping Center: Luni – Duminică: 10:00 – 22:00; 
  • București Mall: Luni – Duminică: 10:00 – 22:00; 
  • Vulcan Value Center: Luni – Duminică: 10:00 – 22:00; 
  • Promenada Mall: Luni – Duminică: 10:00 – 22:00, 
  • Sun Plaza: Luni – Duminică: 10:00 – 22:00; 
  • ParkLake: Luni – Duminică: 10:00 – 22:00; 
  • Mega Mall București: Luni – Duminică: 10:00 – 22:00.  

Vezi și: Povestea ciudată a sărbătorii de 1 mai. Americanii celebrează Ziua Muncii toamna, deși de la ei a pornit totul

Semnificația zilei de 1 Mai – Ziua Muncii  

Data de 1 Mai reprezintă un motiv de bucurie pentru majoritatea muncitorilor din țările industrializate. Cu toate acestea, puțini știu că la originea acestei sărbători stă o mișcare a sindicaliștilor din Chicago. 

Totul a început în anul 1886, după mai multe incidente violente. Atunci, muncitorii au cerut reducerea normei de muncă de la 10 ore pe zi la 8 ore. Acest lucru se întâmpla la scurt timp după încheierea Războiului Civil American, când o lege în acest sens a fost adoptată doar în câteva state. 

Pe data de 1 mai 1886, Federația Sindicatelor din Statele Unite și Canada a organizat o grevă de amploare în Chicago. Muncitorii au ieșit în stradă, cerând introducerea stipulației: ”8 ore să constituie ziua legală de muncă”. 

Dintre cei 90.000 de oameni ieșiți pe străzile din Chicago, 40.000 erau în grevă. Protestele, începute pașnic, au continuat pe mai multe zile, iar numărul manifestanților a crescut considerabil. În cele trei zile au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de ordine. 

Rezultatul grevei de la Chicago și, ulterior, din toată America s-a concretizat în scăderea programului de lucru de la 10 la 8 ore. Ziua Muncii a fost recunoscută oficial în 1889 de Primul Congres Socialist Internaţional de la Paris. 

Există și țări unde Ziua Muncii s-a transformat în Săptămâna Muncii, cum ar fi, spre exemplu, Africa de Sud. În China, această sărbătoare se întinde pe parcursul a trei zile. În prezent, 1 Mai reprezintă o zi liberă pentru majoritatea țărilor europene. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...