Cum să speli corect fructele şi legumele. Clătirea lor cu jet de apă nu este indicată

Iancu Andreea 29.01.2022, 18:04
Cum să speli corect fructele şi legumele. Clătirea lor cu jet de apă nu este indicată

Cu toții obișnuim să curățăm fructele și legumele proaspăt cumpărate din piață sau de la supermarket direct sub jetul de apă. Însă acest obicei, spun specialiștii, este complet neindicat. Iată cum trebuie să speli, de fapt, în mod corect, fructele și legumele.

Motivul pentru care nu se recomandă clătirea sub jet de apă

Dincolo de trucurile speciale prin care ni se recomandă curățarea fructelor și legumelor proaspete, adesea având la bază de bicarbonat de sodiu, specialiștii susțin că nici spălare sub jet de apă nu este indicată. Se pare că există o altă metodă simplă prin care să speli fructele și legumele. Aceasta aduce beneficii importante.

În contextul în care pandemia ne-a determinat să ne modificăm multe comportamente, specialiștii ne recomandă o nouă schimbare esențială pentru viitor. Fatima Ajia, doctor în Studii Urbane și Planificare de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, cu o experiență de 10 ani în domeniul mediului, a oferit o soluție în cadrul interviului pentru republica.ro. Aceasta menționează că apa reprezintă o resursă epuizabilă, pe care este indicat să o conservăm.

Cum speli corect fructele și legumele, fără să le clătești sub jet de apă
Soluții simple pentru a reduce consumul de apă

Cum trebuie să speli fructele și legumele, de fapt

Cum spălatul fructelor și legumelor sub jet de apă ne poate duce la un consum considerabil, există o metodă simplă și utilă prin care putem să curățăm alimentele proaspete, fără să facem risipă. Specialistul din Marea Britanie consideră că fructele și legumele nu se spală sub jetul de apă, ci mai degrabă direct în chiuveta cu apă.

Pentru asta este necesar să umplem chiuveta cu o cantitate rezonabilă de apă și să spălăm legumele și fructele acolo. În acest mod se va economisi mai multă apă, în timp ce legumele și fructele vor petrece mai mult timp în contact cu apa, la fel ca în cazul rufelor lăsate la înmuiat, și astfel se vor spăla și mai bine decât dacă le-am ține timp de câteva secunde sub jetul de apă.

Metode simple prin care putem economisi apa de la robinet

Pentru că se vorbește tot mai des despre economisirea resurselor naturale și despre trăirea unei vieți sustenabile și prietenoase cu mediul, conservarea resurselor de apă reprezintă și ea un capitol important. Pe lângă păstrarea curățeniei în albiile râurilor și evitarea aruncării deșeurilor în natură, putem economisi apă chiar în casele noastre.

Dacă te numeri printre cetățenii care așteaptă minute în șir să vină apa caldă la robinet, află că poți păstra în diferite recipiente apa rece de la început. Aceasta poate fi utilizată pentru a uda plantele, de exemplu. Pe de altă parte, la duș, apelează la un capăt economic, care să reducă consumul apei în timpul băii. Totodată, atunci când te speli pe mâini sau pe dinți, păstrează robinetul închis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...