Cum se fac micii sârbești. Diferențele față de rețeta românească

Ana Anitoiu 07.03.2021, 12:08
Cum se fac micii sârbești. Diferențele față de rețeta românească

Micii sunt un deliciu pentru mulți dintre români, mai ales în sezonul cald, când merg de minune cu muștar, pâine proaspătă și, bineînțeles, o bere bună. Însă, o altă variantă a acestui preparat popular în România reprezintă un adevărat spectacol pentru papilele gustative. Micii sârbești cu sos ajvar se pregătesc similar, dar conțin și alte ingrediente ce le dau un plus de savoare și se servesc diferit. Iată care sunt diferențele majore față de rețeta românească!

Micii sârbești, care mai sunt cunoscuți și cu denumirea de ”ćevapi”, sunt iubiți nu doar în Serbia, dar și în Bosnia și Herțegovina și Croația. În plus, acest tip de preparat este servit adesea și în țări precum Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Slovenia și Kosovo.

Cum se fac micii sarbesti. Diferentele fata de reteta romaneasca
Mici sarbesti

Ingrediente pentru micii sârbești

  • 500 g carne tocată de vită
  • 500 g carne tocată de porc cu 30% grăsime
  • 1 albuș de ou
  • 6 căței de usturoi, pisați
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță piper cayenne
  • 2 lingurițe piper proaspăt măcinat
  • sare după gust

Ingrediente pentru sosul ajvar

  • 1 vânată mică
  • 3 ardei grași roșii
  • 5 căței de usturoi, pisați
  • 1 lingură oțet
  • 3 linguri ulei de măsline
  • piper proaspăt măcinat
  • sare după gust

Ingrediente pentru servire

  • Lipii sau pâine
  • Smântână
  • Ceapă albă tocată

Cum se fac micii sârbești. Mod de preparare

Înainte de toate, se alege un castron încăpător, în care se pun toate ingredientele pentru micii sârbești: carnea de vită și cea de porc, albușul de ouă, cățeii de usturoi pisați, bicarbonatul de sodiu, piperul cayenne și cel negru măcinat și sarea, după gust. Se amestecă totul bine, cu mâna, după care se formează micii și se pun pe un platou. Când toți sunt micii sunt formați, se frig pe grătar sau la grătarul aragazului pentru aproximativ 15 minute. Se recomandă pregătirea lor după ce sosul e gata și masa e aranjată, ca să rămână calzi la servire.

Pentru sosul ajvar, pașii sunt simpli. Deși este destul de mult de muncă, gustul merită tot efortul. Se  pun la copt, la focul aragazului, ardeii roșii și vânăta. Apoi, aceste legume se curăță de coaja arsă și de semințe, se toacă mărunt și se pun într-o tigaie, alături de usturoi, ulei și oțet. Se lasă la foc mic timp de 30 de minute și se amestecă din când în când. La final, se condimentează cu sare și piper și se oprește focul. Pentru servire, micii sârbești se pun pe un platou, lângă ceapă albă tocată, un castron cu sos ajvar, un castron cu smântână și lipii încălzite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...