Cum să arunci pe apa sâmbetei 47 de milioane de euro. Aplicaţia anti-inundaţie care ar fi salvat sute de gospodării nu poate fi folosită

Ana Ionescu, Alexandru Teodorescu 24.06.2021, 14:27
Cum să arunci pe apa sâmbetei 47 de milioane de euro. Aplicaţia anti-inundaţie care ar fi salvat sute de gospodării nu poate fi folosită

Administrația Națională Apele Române (ANAR) anunța în anul 2014 că va lansa o aplicație anti-inundații cu ajutorul căreia se putea urmări traseul unei viituri pentru prevenirea inundațiilor.

Pentru realizarea acestei aplicații care ar fi trebuit să arate pentru fiecare localitate traseul pe care urma să vină o viitura astfel încât să fie prevenite dezastrele au fost cheltuite 47 de milioane de euro. Din păcate însă, din anul 2014 această aplicație minune nu a funcționat deoarece în contractul de 47 de milioane de euro nu a fost prevăzută și mentenanța.

Cum trebuia să funcționeze aplicația anti-inundații

Scopul acestei aplicații anti-inundații extrem de important deoarece putea preveni producerea unor dezastre naturale. Fiecare primar sau administrator de firma urma să utilizeze aplicația pentru a urmări în timp real dacă localitatea este în pericol de inundații. Platforma avea trepte de pericol pentru fiecare zonă de lângă o apă curgătoare și nu numai.

”În cazul avertizărilor de săptămâna aceasta, cu această aplicație a Hărților de Hazard pentru Inundație, fiecare primar trebuia să facă diguri suplimentare în zone cu cel mai mare pericol din localitatea să, dacă prin comuna să trecea un râu, pârâu care făcea parte dintr-un bazin hidrografic cu avertisment de inundație”, a explicat, pentru playtech.ro, un reprezentant al Apelor Române din zona Moldovei.

„Adevărul este că această aplicație nu a fost luată în calcul niciodată de noi, la Apele Române. Trebuia să ne indice unde să facem investiții în îndiguire, lucrări care să apere mulți ani o zonă și îndiguiri suplimentare în cazuri de excepție, este vorba de saci de nisip, movile de pământ și multe altele. Însă, informațiile acestei aplicații erau așa de generale și uneori nu se potriveau cu cele de la fața locului, încât aici în zona Siret-Prut nu le-am luat niciodată în calcul”, a adăugat specialistul.

Cum arunci pe apa sambetei 47 de milioane de euro. de ce nu functioneaza aplicati anti-inundatii
Cum arunci pe apa sambetei 47 de milioane de euro. de ce nu functioneaza aplicati anti-inundatii

Aplicaţia anti-inundaţii, un eşec încă de la lansare

Dacă această aplicație ar fi funcționat, România nu ar fi avut parte de atâtea dezastre în urma inundațiilor, căci ar fi fost mult mai ușor prevenite sau luate măsuri din timp, astfel încât pagubele să fie cât mai mici. Din păcate însă, aplicația, care a fost inaugurată pe pe 10 aprilie 2014 de Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), a fost un eșec încă din prima lună de la lansare.

„Spre deosebire de planurile de apărare pe care le avem în prezent, hărțile de hazard la inundații vor arăta cu precizie ridicată extinderea zonei inundate și, în anumite situații, vor putea să ofere informații referitoare la viteza apei, adâncimea apei la viituri, corespunzătoare unor debite cu diferite probabilități de depășire (0,1%; 1%; 5%; 10%), adică date referitoare la inundații care se petrec o dată la 1000 de ani, o dată la 100 de ani, o dată la 20 ani. respectiv o dată la 10 ani”, explica Vasile Pintilie în 2014, directorul de la acel moment al Apelor Române.

Urmăriți Impact.ro și pe