Vremea a luat-o razna în România. E cod roşu de caniculă şi risc de inundaţii. 150 de avertizări meteo în 24 de ore

Ana Ionescu, Cătălin Mureșanu 24.06.2021, 12:03
Vremea a luat-o razna în România. E cod roşu de caniculă şi risc de inundaţii. 150 de avertizări meteo în 24 de ore

Vremea a luat-o razna în România. După câteva săptămâni ploioase și temperaturi mai scăzute, ţara noastră este lovită de un val de caniculă. Pe lângă codul roșu de temperaturi ridicate, ANM a emis și 150 de avertizări de ploi torențiale, vijelii și grindină, în 24 de ore.

Unde va lovi canicula. Zonele afectate de codul roșu

Canicula va fi în aproape toate regiunile ţării în zilele următoare. Doar la munte va fi mai răcoare și vor fi semnalate perioade de instabilitate atmosferică. ANM a emis avertizare de cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat pentru zilele de 24 și 25 iunie.

„În zilele de joi și vineri (24 și 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată țara, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și în extindere începând de vineri seară și va cuprinde majoritatea regiunilor”, potrivit meteorologilor ANM.

„În intervalul menționat, local în zonele de munte, Dobrogea, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25….40 l/mp. Notă: Seara, astfel de fenomene vor fi și în regiunile vestice și centrale”, a transmis ANM.

Cum va fi vremea în București

Nici Bucureştiul nu scapă de caniculă joi și vineri. Perioadele de instabilitate atmosferică, cu ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și condiții de grindină, se vor semnala în cursul după-amiezilor și serilor. Temperaturile maxime vor fi de 33-35 de grade, iar cele minime nu vor scădea sub 20 de grade.

Vremea a luat-o razna in Romania. E cod rosu de canicula si risc de inundatii2
Vremea a luat-o razna in Romania. E cod rosu de canicula si risc de inundatii

Canicula, urmată de ploi torențiale și inundații

Vremea va trece de la o extremă la alta în zilele următoare. Temperaturile ridicate vor fi urmate de ploi torențiale și grindină, avertizează meteorologii.

În vestul ţării, temperaturile au ajuns la peste 40 de grade Celsius la umbră. În est și în sud-est, inundațiile și grindina au făcut ravagii. Zeci de gospodarii au fost distruse, oamenii fiind nevoiți să fugă din calea apelor. Un drum județean din Alba a fost rupt de viitură, iar Mănăstirea Râmeţ a rămas izolată. În Galați a plouat puternic, cu peste 70 litri pe metru pătrat în doar 40 de minute, iar canalizările nu au mai făcut faţă.

Zeci de străzi s-au umplut cu apă. Traficul a fost blocat după ce un scurtcircuit s-a produs la reţeaua de semaforizare. În județul Argeș, grindina a făcut prăpăd. Gheaţa cât pumnul a distrus tot în calea ei. În mai multe localități din Harghita, oamenii au încercat din răsputeri să își salveze bunurile.