Cum poți să câștigi bani din gaming în România. Sumele sunt amețitoare

Rădulescu Valentin 27.10.2020, 16:39
Cum poți să câștigi bani din gaming în România. Sumele sunt amețitoare

Deși pentru unii jocurile video sunt doar o pierdere de timp sau un mod de relaxare, pentru alții sunt o adevărate afacere. Gaming-ul în România a avansat atât de mult încât nici nu îți imaginezi ce sume pot ieși dintr-o astfel de industrie. Cum se fac banii din jocuri video în România?

România, potențial uriaș pentru a face bani din jocuri video

Industria de gaming în România a explodat în anul 2019. Atunci s-a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 200 de milioane de dolari, bani proveniți din studiourile de gaming și de la cei peste 6.000 de angajați care produc jocuri pentru marile companii din afară, precum Ubisoft și EA Sports.

Deși pare a fi doar un mod de relaxare, jocurile video au ajuns la un alt nivel în zilele noastre. Acestea au devenit o afacere pentru mulți împătimiți al gaming-ului. Ca și exemplu, celebrul joc FIFA este produs aproape în totalitate în București, în timp ce Ubisoft produce și el o bună parte a seriei Assassin’s Creed.

Deși mulți consideră că România are în continuare un potențial uriaș în gaming, drept dovadă fiind sumele mari de bani, nu există însă o colaborare între studiourile de gaming și instituțiile statului. De exemplu, Polonia este o țară în care guvernul a lansat un program de finanțare și susținere pentru antreprenorii din gaming. Drept urmare, a ieșit unul dintre cele mai vândute jocuri video la nivel global, The Witcher, care a generat venituri de miliarde de euro anual.

Cum poți să câștigi bani din gaming în România. Sumele sunt amețitoare
Cum poți să câștigi bani din gaming în România. Sumele sunt amețitoare

Cum poți câștiga sume impresionante din gaming?

La capitolul ”cum să faci bani în timp ce te joci?”, îl avem ca exemplu pe Toma Nicolau (gamer și gazda la ”Bloggers Lan Party) și Marius Radu (organizatorul „Bucharest Gaming Week”). Pentru cei doi jocurile video sunt un job și o adevărată sursă de venit, reușind să pună bazele unei adevărate afaceri în industria de gaming.

Toma este unul dintre oamenii căruia îi place să se afle în centrul atenției. Acesta are un program de lucru care începe de la ora 21:00. Atunci intră pe cea mai mare platformă de streaming din lume, Twitch, unde este așteptat de oameni pentru a-l vedea în acțiune. Timp de aproximativ 5 ore, Toma produce bani de pe urma orelor petrecute în fața calculatorului, scrie pressone.ro.

Deși Marius este și el gamer și iubește să se joace, acesta se ocupă în general cu organizarea singurului eveniment dedicat industriei de gaming din România. Pe lângă asta, a reușit să dobândească titlul de campion național la FIFA, unul dintre cele mai celebre jocuri din lume.

„Când am început să văd cât de serioase sunt lucrurile la Electronic Sports League, am vrut să iau pulsul la ce se întâmplă în străinătate, unde era deja o industrie. După ce m-am angajat, am început demersurile pentru a aduce franciza ESL în România. I-am convins și am ajuns să fim reprezentanții lor aici. Atunci mi-am dat seama că, la un moment dat, aș putea trăi din a organiza evenimente în comunitatea gamerilor. Și tot de-atunci am început să am o meserie din asta”, povestește Marius pentru sursa citată de mai sus.

Urmăriți Impact.ro și pe