Cum să economisiți atunci când cumpărați software? [P]

Alexandru Râmnic 11.08.2020, 13:43
Cum să economisiți atunci când cumpărați software? [P]

Din ce în ce mai des trebuie să cumpărăm produse și servicii digitale – atât pentru muncă, cât și pentru organizarea mai eficientă a sarcinilor personale zilnice. Divertismentul, cum ar fi serviciile de streaming sau jocurile video, reprezintă, de asemenea, o pondere semnificativă a costurilor. Cum să reducem cheltuielile cu software-ul fără să sacrificăm calitatea vieții, cu care suntem obișnuiți, ci, dimpotrivă, să o îmbunătățim?

De ce nu ar trebui să piratați?

Prima soluție care vine în gând, pentru mulți utilizatori, este să nu plătească deloc, ci să folosească software piratat, dar aceasta este o alegere din ce în ce mai riscantă – mai ales când vine vorba de sistemul de operare, unul dintre cele mai comune produse software. Nu numai că software-ul poate înceta să funcționeze brusc, din cauza lipsei de asistență, și să pierdeți date și fișiere, ci, de asemenea, riscați atacuri deliberate.

Amenințările cibernetice devin din ce în ce mai periculoase și mai ingenioase, iar repararea pagubelor, dacă deveniți victima unui atac, devine și mai complicată. Metodele prin care software-ul este modificat creează, adesea, puncte slabe în protecția sa, ceea ce supune utilizatorul la un risc mai mare. În final, software-ul modificat, presupus gratuit, poate fi destul de scump.

Și opțiunile gratuite?

Desigur, există unele, dar acestea sunt adesea mai familiare și mai potrivite pentru utilizatorii avansați – printre sistemele de operare, Linux este o opțiune gratuită. Cu toate acestea, cel mai ușor de utilizat și omniprezent sistem din lume rămâne Windows, iar acesta este cu plată.

Pentru a vă asigura liniștea sufletească, vă sfătuim cu tărie să investiți în achiziționarea sistemului de operare – și este mai bine să căutați alternative gratuite pentru alte programe. Windows 10 are una dintre cele mai bune protecții încorporate în prezent și o puteți îmbunătăți, în continuare, cu un program antivirus adecvat.

Cea mai economică și rezonabilă soluție

Nu mai trebuie să plătiți o avere pentru a cumpăra software. Datorită legislației UE din 2012, revânzarea licențelor software este posibilă în cadrul uniunii. Este vorba despre programe originale, care nu mai sunt necesare proprietarului inițial – de exemplu, o companie care închide o sucursală își poate vinde licențele software redundante către brokerii de software specializați, precum Forscope, care furnizează apoi software de calitate, la prețuri semnificativ mai accesibile decât cele ale producători, pentru utilizatori noi.

Totuși, ca în orice afacere, trebuie să vă feriți de impostori. Cum să vă asigurați că produsul pe care îl alegeți este legitim? Înainte de a cumpăra, verificați următoarele șase elemente principale:

  1. Compania în sine – căutați datele companiei (CIF, magazin, adresa, contacte), de cât timp  există compania, care este activitatea principală, etc.
  2. Contactul cu clienții – pe lângă consiliere și asistență, contactul direct cu reprezentanții companiei este un semn că este cu adevărat angajată să ofere relații de calitate cu clienții. De obicei, impostorii se bazează pe chatbots și mesagerie automată.
  3. Recenziile utilizatorilor – social media și site-urile de evaluare sunt un instrument important atât pentru companii, cât și pentru utilizatori – puteți conta pe acestea pentru a găsi menționări, de clienți anteriori, dacă ceva nu merge bine. Evitați cumpărăturile din magazine care nu oferă posibilitatea de a lăsa opinii – acest lucru înseamnă, adesea, că legitimitatea sau calitatea sunt discutabile.
  4. Termeni generali și garanții – verificați întotdeauna politica companiei cu privire la aspecte legale și monetare, în special opțiunile pentru returnarea produsului și, cel puțin, o rambursare parțială.
  5. Documente – pentru a putea fi utilizat și deținut în mod legal, software-ul achiziționat trebuie să fie întotdeauna însoțit de un certificat de licență și factură, cel puțin.
  6. Preț – Revânzarea software-ul poate reduce semnificativ prețul, în comparație cu media pieței, dar totuși, pentru a obține profit, produsul trebuie vândut la un preț măcar cu puțin mai mare decât cel pentru care a fost achiziționat, deci, este ciudat dacă software pentru sute de lei este vândute pentru câțiva bănuți.

Urmând aceste sfaturi, puteți reduce semnificativ costurile software și puteți obține un produs de calitate și sigur.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandru Râmnic
Sunt absolvent al Universității Hyperion, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, 2005. În prezent, sunt coordonator content la Impact.ro. În trecut, am fost redactor, social...