Cum justifică Alexandru Rafila explozia de infecții cu coronavirus din ultimele 24 de ore. Cauza nebănuită a recordului de bolnavi

Mirabela Vasile 16.09.2020, 15:58
Cum justifică Alexandru Rafila explozia de infecții cu coronavirus din ultimele 24 de ore. Cauza nebănuită a recordului de bolnavi

Chiar dacă zilele trecute părea că s-a mai domolit criza sanitară, se pare că astăzi a fost un nou record negativ. Pe 16 septembrie s-au înregistrat 1.713 cazuri noi de coronavirus. Alexandru Rafila, șeful Disciplinei de Microbiologie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, ne spune să nu intrăm în panică.

Alexandru Rafila, apel la populație

”Vor exista întotdeauna zile în care s-au concentrat multe cazuri pozitive, iar azi este una dintre ele” a declarat Alexandru Rafila.

Reprezentanul României la OMS spune că nu școala ar putea fi una dintre cauzele creșterii. Potrivit medicului testele au fost efectuate ieri, iar școala a început pe 14 septembrie. Astfel, începutul noului an școlar nu afectează bilanțul zilei de 16 septembrie.

Rafila subliniază faptul că perioada în care suntem ar fi de vină.

”Suntem la jumătatea lunii septembrie. Și, dacă se confirmă, numărul de cazuri se datorează faptului că în primele zile din septembrie mulți s-au întors din concediu.

Dacă va fi o creștere de 10-20%, aceasta va putea fi suportată de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situația s-ar schimba radical” a declarat medicul Rafila.

Alexandru Rafila vine cu apel pentru romani
Alexandru Rafila vine cu apel pentru romani

59 de decese, în ultimele 24 de ore din cauza noului coronavirus, în România

Până astăzi, 4.285 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 15.09.2020 (10:00) – 16.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 49 de decese (33 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 16 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 15 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 11 decese la categoria de peste 80 de ani.

Patru vaccinuri anti-covid, pe lista Chinei

China a declarat azi că are nu mai puțin de 4 vaccinuri pe listă, iar AstraZeneca a reluat testele pentru vaccinul său. Întrebat despre informații referitoare la aceste vaccinuri, Rafila spune că  acestea sunt în fazele de cercetare.

”Sunt vaccinuri candidat, în diverse faze de cercetare. Nu vom putea avea un punct de vedere referitor la utilizarea în UE decât dacă va fi autorizat.”, a spus reprezentantul României la OMS.

Urmăriți Impact.ro și pe