Ce reacții adverse ar putea să aibă vaccinul anti-Covid 19. Medicul Alexandru Rafila face precizări importante

Elena Avramescu 12.09.2020, 08:03
Ce reacții adverse ar putea să aibă vaccinul anti-Covid 19. Medicul Alexandru Rafila face precizări importante

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a spus în decursul zilei de ieri, la Antena 3, că vaccinul anti-COVID-19 va fi sigur atunci când vorbim de siguranță și reacții adverse, însă trebuie să vedem dacă o să fie și eficient.

Ce reacții adverse ar putea să aibă vaccinul anti-Covid 19

„El va fi sigur, din punct de vedere al siguranței, din punct de vedere al reacțiilor adverse. Rămâne să vedem cât de eficace va fi vaccinul și, mai ales, cum se va comporta acest vaccin la diferite categorii de pacienți sau la diferite grupe de vârstă.

Pentru că, de obicei, un vaccin la o persoană vârstnică, de exemplu, trebui administrat cu o concentrație ceva mai mare, vârstnicul reacționează mai puțin bine decât un copil sau un tânăr. Așa că este posibil să avem mai multe vaccinuri simultan, este posibil ca unele să fie recomandate pentru persoane vârstnice, altele pentru copii.

Când sunt testate, când se fac studiile clinice, se aleg diverse grupe de vârstă și este posibil ca și modul de administrare să fie diferit, adică numărul de doze administrate să fie diferit între diferitele grupe de vârstă sau unii care au anumite patologii cronice ar putea să primească o doză suplimentară”, a spus profesorul Alexandru Rafila, la „Punctul de întâlnire”, potrivit Antena3.

Ce reacții adverse ar putea să aibă vaccinul anti-Covid 19
Reacțiile adverse care ar putea fi date de vaccinul anti-Covid 19

Medicul Alexandru Rafila face precizări importante

În plus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a menționat că decizia AstraZeneca de a amâna studiul pentru a treia faza a vaccinului anti-Covid strict din motive de siguranță, poate să fie un lucru bun iar asta deoarece dezvoltarea unui vaccin nu este mereu un drum drept și rapid, potrivit CNBC.

„Cred că acesta este un lucru bun, poate un apel de trezire sau o lecţie pentru ca toată lumea să recunoască faptul că există urcuşuri şi coborâşuri în cercetare, există urcuşuri şi coborâşuri în dezvoltarea clinică şi trebuie să fim pregătiţi pentru acestea.

Sperăm că lucrurile vor putea merge mai departe, dar depinde. Depinde de multe lucruri şi trebuie să aşteptăm să vedem detaliile a ceea ce s-a întâmplat de fapt”, a declarat, joi, dr. Soumya Swaminathan, directorul ştiinţic al OMS, în timpul uneu conferințe de presă susţinută la sediul organizaţiei de la Geneva.

De asemenea, OMS are speranța că studiul clinic al vaccinului să fie reluat curând, însă trebuie așteptate mai multe informaţii date de un consiliu de monitorizare a datelor şi siguranţei, care va putea stabili cum să procedeze cu studiile.

Urmăriți Impact.ro și pe