De ce are România cea mai mare rată de decese provocate de coronavirus din Europa. Motivul dezvăluit de medicul Alexandru Rafila

Iancu Andreea 03.09.2020, 16:29
De ce are România cea mai mare rată de decese provocate de coronavirus din Europa. Motivul dezvăluit de medicul Alexandru Rafila

Numărul de decese cauzate de noul coronavirus în România continuă să rămână unul ridicat. Medicul Alexandru Rafila a oferit lămuriri cu privire la rata crescută a persoanelor care sunt răpuse de Covid-19. Acesta dezvăluie cu ce se deosebește România de restul țărilor din Europa.

Motivul pentru care rata deceselor de Covid din România este cea mai mare din Europa

România a înregistrat cea mai mare rată a deceselor de pe continentul european. Potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) pe ultimele două săptămâni, în Uniunea Europeană, țara noastră a înregistrat 3.1 decese la 100.000 de locuitori. Alexandru Rafila a explicat de ce există o mortalitate crescută în fața virusului. Specialistul susține că aproape toți pacienții care s-au îmbolnăvit prezentau comorbidități.

“Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori. După care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoria persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a spus Alexandru Rafila potrivit Digi 24.

De asemenea, profesorul consideră că sistemul de sănătate din România nu are capacitatea de a trata cu succes pacienții cu Covid.

“E un indicator al capacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus într-o țară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment. Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități. Sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități”, a menționat Rafila.

Medicul Alexandru Rafila a explicat ce se întâmplă cu rata deceselor și îmbolnăvirilor de Covid
Medicul Alexandru Rafila a explicat ce se întâmplă cu rata deceselor și îmbolnăvirilor de Covid

Care este situația în România, în comparație cu Bulgaria

Din păcate, profesorul Rafila oferă informații îngrijorătoare. Medicul a menționat faptul că în România, dar și în Bulgaria, s-a înregistrat o creștere accelerată a cazurilor noi de coronavirus. Cu toate acestea, în țara vecină lucrurile se îndreaptă spre mai bine. Astfel, vecinii bulgari au reușit să stabilizeze numărul de cazuri noi la sub 30 la suta de mii de locuitori.

“Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori. Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reușit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate și într-o țară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii. Și să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune”, a mai spus Alexandru Rafila.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI