Cum faci un cocktail clasic, probabil primul cocktail din toate timpurile, Sazerac

Alexandru Puiu 11.10.2022, 21:26
Cum faci un cocktail clasic, probabil primul cocktail din toate timpurile, Sazerac

Cocktailurile, într-o formă sau alta, au existat încă de pe la 1800. Încă de pe atunci, au avut o complexitate aparte și au ajutat la formare conceptului de mixologie atât de popular în vremurile noastre. Din acest motiv, ar fi bine să știi cum faci un cocktail clasic intitulat Sazerac.

The Sazerac, un cocktail ce are particularități similare cu clasicul Old Fashioned a fost consemnat încă de la 1838, deși unii consideră că varianta sa originală s-ar putea să-și aibă bazele mai aproape de 1800. Indiferent de momentul în care a fost creat prima dată, pe care probabil nu-l vom ști niciodată, merită să ai în vedere că a fost brevetat în 1900 de către Sazerac Co, iar în 2008, a primit titlul de cocktailul oficial al orașului New Orleans. Indiferent care este opinia ta pe marginea subiectului, un lucru este sigur, Sazerac este unul dintre primele cocktailuri sau, în cel mai rău caz, unul dintre primele cocktailuri clasice pe care ar fi bine să le știi și să le ai repertoriu.

Numele de Sazerac, deși ai fi tentat să crezi că este aleatoriu, de fapt, pleacă de la faptul că, în varianta originală, acest cocktail era realizat cu cognac, în loc de Rye Whiskey și, mai precis decât atât, un brandy franțuzesc intitulat Sazerac de Forge et Fils. Între timp, varianta cu Rye a devenit de bază pentru această rețetă, dar cei care se simt curioși pot opta pentru cognac sau, eventual, o combinație de Rye Whiskey și Cognac.

Cum faci un cocktail clasic, Sazerac

Spre deosebire de o multitudine de coktailuri din acea perioadă și de atunci încoace, este foarte important să reții că Sazerac nu se servește cu gheață în pahar. Se bea dintr-un tumbler sau pahar clasic de whiskey în majoritatea cazurilor, dar îl poți servi și într-o cupă dacă vrei, având în vedere că tipul de pahar nu este definit de gheața pe care o folosești. Dacă îl servești cu gheață, poți foarte bine să-l intitulat o variație de Old Fashioned, un twist.

Sazerac

75ml Rye Whiskey, recomand Sazerac Rye

3 dash-uri Peychaud`s Bitters

2 dash-uri Angostura Bitters

Un cub de zahăr

0,5 lingurițe de apă.

Absint

Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Metodă: se clătește un pahar de whiskey cu absint sau se pulverizează 2-3 spray-uri de absint în pahar. Într-un pahar de mixat, se îmbibă cubul de zahăr cu bitters și un pic de apă. Se pisează bine cubul de zahăr. Se amestecă cu whiskey-ul și multă gheață timp de 20-30 de secunde, până când zahărul se dizolvă aproape integral. Se strecoară cocktailul fără gheață în paharul aromatizat cu absinth. Pentru decor, folosești o coajă de lămâie, după ce i-ai aplicat uleiurile esențiale pe marginea paharului.

Urmăriți Impact.ro și pe