Cum faci un Old Fashioned, probabil primul cocktail din toate timpurile

Alexandru Puiu 11.06.2021, 09:34

Cu sute de ani de istorie în spate, un Old Fashioned are mari șanse să fie primul cocktail din toate timpurile, o combinație de băutură spirtoasă, zahăr, bitters și apă. În 90% din cazuri se face cu bourbon whiskey, dar există variații cu cognac, rom sau altă variație de brandy.

Când te apuci să faci cocktailuri, s-ar putea să o faci cu un gin & tonic, Cuba Libre, Aperol Spritz sau Mojito. Cel mai bine ar fi însă să o faci un Old Fashioned. acesta este un cocktail dezvoltat în secolul 19, iar numele i-a devenit permanent în 1880, confirm paginii sale de Wikipedia.

De asemenea, este unul din cele șase cocktailuri incluse în cartea The Fine Art of Mixing Drinks din 1948, scrisă de David A. Embury. Istoria acestei băuturi a început însă semnificativ mai devreme, deoarece respectă rețeta original asociată cuvântului cocktail în mai, 1806, în ziarul The Balance and Columbian Repository. La întrebarea unui cititor despre ce este un cocktail, editorul a răspuns că este o combinație puternică de ”spirits, bitters, water and sugar”(băutură spirtoasă, bitters, apă și zahăr). Ca referință, această matriță se află în spatele multor cocktailuri.

Cum faci un Old Fashioned, poate primul cocktail

Deși există multe rețete pentru acest cocktail, unele ”mai clasice” decât altele, voi detalia rețeta pe care o folosesc cel mai des și în cazul căreia puteți înlocui siropul de zahăr cu un cub de zahăr.

50ml Kentucky Straight Bourbon Whiskey 1792 Small Batch

9-10 picături Angostura Bitters

7,5 mililitri (o linguriță sau două) de sirop de zahăr

Construiești cocktailul într-un pahar de whiskey plin cu gheață sau, eventual, cu o sferă mare de gheață. Amesteci bine ingredientele timp de 10-15 secunde pentru diluție și răcire. Folosești ca decor o coajă de portocală ale cărui uleiuri esențiale, prin presare, le-ai adăugat băuturii. Lași coaja în pahar.

Ca referință, siropul de zahăr ți-l poți face și acasă, amestecând pe foc o cană de apă cu o cană de zahăr până se dizolvă zahărul complet. Lași combinația să se răcească și rezistă două săptămâni în frigider.

O mențiune importantă ține de picăturile de Angostura Bitters. În engleză se folosește termenul dashes, care înseamnă o mișcare a mâinii cu sticla cu picurător în mână spre pahar. Când faci acel gest o dată, obții echivalentul a 4-5 picături. Cu alte cuvinte, cantitatea din cocktail se traduce prin 2 dashes – 9 sau 10 picături.