Cum faci un cocktail clasic și modern, în același timp – The Addington cu Coniac și DOM Benedictine

Alexandru Puiu 27.09.2022, 23:03
Cum faci un cocktail clasic și modern, în același timp – The Addington cu Coniac și DOM Benedictine

Când vine vorba de rețete de cocktailuri, foarte multe dintre ele au o rădăcină comună. Dus la extrem, acest principiu reduce toate rețetele din lume la vreo patru matrici de cocktailuri. Din acest motiv, The Addington s-ar putea să-ți aducă aminte de un Manhattan, dar cu coniac în loc de whiskey.

Indiferent câte cocktailuri noi creezi și cât de bine ai început să înțelegi băuturi spirtoase, siropuri, bitter-uri și multe alte ingrediente, la intervale regulate de timp, ai face bine să te întorci la origini. Fă-ți un scop din a încerca cocktailuri clasice așa cum au fost ele scrise în cărți de peste 100 de ani. Caută anumite ingrediente menționate în acele rețete și, după ce ai înțeles clasicul, poți în orice moment să revii la modern.

În cazul de față, The Addington are toți parametrii unui cocktail clasic, dar, de fapt, a fost creat în 2015 la Muddlers în Sydenham, Londra, de către un barman cu numele Guy Buttler. Este un cocktail mixat care are o bază de băutură spirtoasă și vermut, la fel ca un Manhattan, dar implică utilizarea de coniac în loc de whiskey.

În plus, complexitatea botanică nu vine doar de la bitters, ci și de la un pic de DOM Benedictine, încă un lichior călugăresc din Franța, precum Chartreuse, dar unul un pic mai dulce și, în mod surprinzător, mai ieftin. D.O.M. Benedictine, după numele său de pe sticlă, își are rădăcinile în 1863, iar abrevierea de la început face referire la Deo Optimo Maximo – Dumnezeu e cel mai bun, Dumnezeu e cel mai mare.

Cum faci un cocktail clasic / modern, The Addington

Rețeta originală pentru The Addington face referire la Boker`s Bitters sau Bogart`s Bitters. Aceste bitter-uri se găsesc în diverse colțuri ale lumii, dar nu și în România. În schimb, poți folosi un dash de Angostura Bitters sau, eventual, un mix de Angostura cu Peychaud`s Bitters.

The Addington

45ml Coniac, recomand un Hennessy VSOP

22,5ml Vermut Dulce, recomand un Dolin Rouge franțuzesc

10ml DOM Benedictine

1 dash Boker`s Bitters, recomand ca alternativă Angostura și Peychaud`s Bitters

Metodă: se amestecă toate ingredientele într-un pahar de mixat cu multă gheață. Se strecoară cocktailul într-o cupă sau pahar înalt, cu picior. Pentru decor se utilizează o coajă de lămâie.

Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe