Caramelizarea cepei reprezintă o modalitate minunată de a scoate aroma dintr-un ingredient atât de simplu precum ceapa. Ai încercat să faci acasă ceapă caramelizată, așa cum ai văzut în fiecare burger servit la restaurant, dar nu ți-a ieșit? Nicio grijă! Îți spunem noi cum faci cea mai bună ceapă caramelizată în doar câteva momente.
Ceapa caramelizată se face prin fierberea lentă a acesteia în puțin ulei de măsline până când se rumenește și poate fi folosită într-o mulțime de rețete. Ceapa caramelizată poate fi utilizată ca garnitură pentru practic orice fel de carne, cum ar fi puiul, carnea de porc sau friptura.
O altă combinație fantastică este dată de ceapa caramelizată și humus. Ea merge, de asemenea, servită și la sandvișuri simple, nu doar la burgeri, dar și la pește. Ceapa caramelizată este ideală ca topping pentru pizza, tartine, focaccia sau tartă cu ceapă caramelizată și brânză de capră.
Ai zice că posibilitățile s-au oprit aici, dar nu! Ceapa caramelizată se potrivește de minune și în quiche-uri sau chiar sandvișuri cu roșii uscate, sos pesto și halloumi. Totodată, îți poți impresiona invitații cu o tartă flamandă cu ceapă caramelizată și brânza Gruyere.
Pentru cei mai tradiționaliști, ceapa caramelizată poate fi folosită și ca garnitură pentru fasolea bătută. O poți utiliza, așadar, în locul clasicei cepe călite cu pastă de tomate.
Citește și: Ceapă murată, cea mai bună reţetă. E un deliciu pentru masa de Sărbători
Ceapa are o dulceață naturală, iar procesul de caramelizare apare când gătești ceapa lent pe o perioadă îndelungată de timp. În timpul gătirii îndelungate, zaharurile naturale din ceapă se transformă în caramel, ceea ce face ca rezultatul să fie intens și minunat de aromat.
Așadar, cum faci cea mai bună ceapă caramelizată? În primul rând, folosind ingrediente de calitate. Haideți să aruncăm un ochi pe lista cu ingrediente necesare.
Ceapă caramelizată, ingrediente:
Ceapă caramelizată, instrucțiuni:
Păstrează ceapa caramelizată în frigider, într-un recipient etanș, timp de până la o săptămână. O altă variantă ar fi congelarea. Congelează ceapa caramelizată într-o pungă cu fermoar sau într-un recipient care se poate congela și păstreaz-o până la 3 luni.
Îngheață porții de ceapă caramelizată în tăvițe pentru cuburi de gheață. După ce s-au solidificat, transferă porțiile într-o pungă cu fermoar pentru congelator și pune-le din nou în congelator sau ladă. Astfel, nu se vor lipi între ele și vei putea folosi exact cantitatea de care ai nevoie.