Ceapă murată, cea mai bună reţetă. E un deliciu pentru masa de Sărbători

Iancu Andreea, Diana Dumitrache 11.11.2021, 16:23
Ceapă murată, cea mai bună reţetă. E un deliciu pentru masa de Sărbători

Perioada toamnei reprezintă momentul în care gospodinele harnice aleg să își facă provizii pentru sezonul rece. Astfel, cămările se umplu cu o mulțime de borcane de murături, iar conservele ocupă fiecare spațiu disponibil. Dincolo de clasicele gogonele, castraveți sau varză murată, o rețetă delicioasă de încercat este cea de ceapă murată. Preparatul este ideal pentru masa de Sărbători și poate fi o garnitură minunată alături de o friptură suculentă.

Cum pregătești cea mai bună rețetă de ceapă murată

Ceapa în oțet sau arpagicul murat se pregătește foarte ușor, fără fierbere sau conservanți și poate să reziste chiar și 2 ani, în cămară. Perlele de ceapă sunt ideale pentru a se alătura unei fripturi sau unei tocănițe cu carne. Pe lângă ardeii iuți în oțet, ceapa murată este extrem de apreciată alături de diferite preparate.

Ceapa la borcan va avea un gust grozav, dulce-acrișor, pentru că saramura va conține și puțin zahăr. Dacă îți dorești să încerci această rețetă savuroasă, ai nevoie de un borcan cu o cantitate de 640 de ml, fiind necesare aproximativ 350 de grame de ceapă mică. Ideal este arpagicul pentru această rețetă. În funcție de dimensiunile cepei, vei putea adăuga mai multă sau mai puțină saramură. Pentru cantitățile menționate ar urma să încapă aproximativ 300 ml de saramură.

Cum pregătești cea mai bună rețetă de ceapă murată
O idee delicioasă de murături pentru iarnă

Rețeta de ceapă murată

Ingrediente

  • 350 g ceapă mică
  • 200 ml apă
  • 5 g sare
  • 6 g zahăr
  • 100 ml oțet

Mod de preparare

Începe prin a curăța și spăla cepele. Acestea se lasă la scurs, după ce au fost îndepărtate părțile care prezentau diferite defecte. Așază ceapa în borcane, după ce acestea din urmă au fost spălate și sterilizate în prealabil. Pentru saramură, este nevoie de 1 litru de apă, 25 g sare, 30 g zahăr și 450 ml oțet. Va rezulta o cantitate de aproximativ 1,5 litri de saramură cu oțet. Pentru un borcan de 640 de ml cu ceapă va fi nevoie de 300 ml de saramură cu oțet. Se pune apa la fiert într-o oală, alături de cantitățile de sare și zahăr.

După ce amestecul începe să fiarbă, se adaugă oțetul și se stinge focul. Atenție la tipul de sare utilizat, fiind necesară sarea pentru murături, neiodată. Se lasă saramura la răcorit puțin și apoi, cu un polonic, se toarnă fierbinte peste cepele din borcan. Capacul borcanelor se strânge și se lasă la răcit. Pentru a se mura, ceapa va avea nevoie de 6-8 săptămâni, astfel că borcanele vor fi așezate în cămară. Ceapa murată va rezista chiar și 2-3 ani, păstrându-se la fel de crocantă și aromată. după desfacere, borcanele se păstrează la frigider.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...