EXCLUSIV

Cum arată ofertele de vacanțe pentru 2023. Cristian Bărhălescu: „Vom avea anul viitor zboruri charter din foarte multe orașe”

Gabriela del Pupo, Coteț Alexandru 31.12.2022, 12:40
Cum arată ofertele de vacanțe pentru 2023. Cristian Bărhălescu: „Vom avea anul viitor zboruri charter din foarte multe orașe”

După mai mulți ani, în care rezervarea unei vacanțe din timp era un pariu, din cauza instabilității din punct de vedere al restricțiilor de călătorie, anul 2023 se arată a fi ideal pentru turiști. Încă din toamna anului 2022 creșterea cererii este resimțită iar obiceiul de a cumpăra pachete prin early booking a revenit în forță. De altfel agențiile de turism au venit cu oferte la prețuri foarte atractive și recomandă celor care încă nu și-au făcut planuri pentru vacanță să se decidă din timp. Impact.ro a stat de vorbă cu managerul Cristian Bărhălescu despre destinațiile cele mai populare dar și despre posibilitatea ca prețurile la energie să afecteze ofertele companiilor de turism.

„Vom avea anul viitor zboruri charter din foarte multe orașe și asta va duce la o creștere a solicitărilor”

În fiecare an românii sunt în top 10 turiști străini care ajung în Turcia, dar situația internațională trebuie luată în calcul în contextul în care destinațiile din Turcia sunt luate cu asalt de către turiștii ruși. Și pe final de an, dar și în primele luni ale anului care vine este perioada în care sunt cele mai multe oferte de reduceri substanțiale la aceste pachete all inclusive. Este de altfel și primul an în care putem fi siguri că nu ne vom anula vacanța din cauza unor eventuale restricții.

„Românii s-au educat și acum preferă să rezerve prin early booking, preferă să își ia din timp pentru că știu că vor avea vacanțe. Am văzut că a fost pandemia, sau nu au călătorit, că a început războiul au călătorit, au avut ezitări în 2020-2021, chiar și 2022, dar deja din toamna lui 2022 au început să achiziționeze vacanțe.

Faptul că pentru Turcia este cerere mare, știm foarte clar, rușii călătoresc în Turcia fără restricții și a rămas cam singura țară, prețurile s-au ridicat, iar pentru cei din vest, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania, sau țările nordice, rămâne o variantă optimizată, calitate – preț, cu all inclusive pentru pachete.

Ar trebui și românii să își achiziționeze din vreme, vom avea anul viitor zboruri charter din foarte multe orașe din țară și asta va duce la o creștere a solicitărilor și automat vom găsi mai greu ce ne dorim pe ultima sută de metri. Este mai bine să luăm din vreme.”, spune Cristian Bărhălescu.

 

Cum arată prețurile pentru City break-uri în Europa?

Îngrijorări privind o posibilă explozie a prețurilor, mai ales pentru vacanțele în locațiile de ski din Europa au fost vehiculate încă de când a debutat criza în energie. Totuși, specialiștii nu se așteaptă la surprize în primele luni din 2023 și spun că aceste creșteri de prețuri sunt luate în calcul de toate stațiunile atunci când vin cu oferte. De asemenea un trend din ce în ce mai populat sunt călătoriile de câteva zile pentru a vizita orașe europene, City Break-urile nu sunt nici ele la prețuri mult peste cele din anii trecuți.

„În momentul în care este semnat un contract și este achitat un tarif, ele nu se modifică, pentru anul următor, ei își încasează banii de acum, nu vor modifica în momentul în care s-a ajuns la destinație. Problema va fi cu siguranță atunci pe last minute, iar marea majoritate în felul în care au făcut bugetele și-au asumat tarifele crescute la energie, pentru ca au deja contracte semnate.

Este greu de crezut că vor exploda prețurile într-un mod în care să nu își permită turiștii să meargă în acea destinație. Este adevărat, nu vor lua 5 stele, vor lua 4, nu vor mai sta 10 zile vor sta 6, dar oricum vor călători în destinația respectivă. Nu cred că în Italia sau în Franța vor ridica prețurile după ce au fost achiziționate deja pachetele, pentru ski de exemplu, pentru februarie, ianuarie sau martie, ei au contractele deja.

Știu cât consumă pentru încălzirea unei camere, sau a restaurantului, sau alte facilități.”, a mai precizat managerul.

Dacă în timpul pandemiei stațiunile din România au fost preferate de turiști încă din vara anului trecut românii profită pentru a își rezerva vacanțe în străinătate iar popularitatea locațiilor din țară a mai scăzut. Totuși, dacă vorbim de litoral, scurte weekenduri pentru cei care locuiesc aproape de litoral, rămân o atracție, mai ales că presupun o noapte sau două de cazare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...