Soluția găsită de Turcia ca să salveze sistemul energetic din Ucraina. Vrea să monteze centrale plutitoare în România

Elena Avramescu 08.12.2022, 15:29
Soluția găsită de Turcia ca să salveze sistemul energetic din Ucraina. Vrea să monteze centrale plutitoare în România

Decizie importantă luată de Turcia, care a anunțat că vrea să trimită centrale electrice plutitoare în România și Republica Moldova cu scopul de a furniza 300-400 MW de electricitate Ucrainei, a declarat Zeynep Kharezi, directorul general al companiei Karpowership, într-un interviu pentru agenția de presă Anadolu.

Turcia vrea să monteze centrale plutitoare în România

Aceste centrale electrice plutitoare sunt niște nave extrem de mari care ard gaze naturale lichefiate, păcură cu un conţinut redus de sulf sau motorină bio cu scopul de a produce electricitate. În plus, aceste nave ar putea fi ancorate în largul porturilor din Europa din luna decembrie, după cum a afirmat turcă Karpowership, care deţine o flotă de 36 de astfel de nave.

Ulterior s-a aflat că aceste nave conectează centrala electrică de la bord cu o staţie electrică de la mal, tocmai de aceea au nevoie de un kilometru de cabluri pentru a putea deveni operaţionale. Firma turcească este de părere că vasele sale pot furniza energie electrică la un preţ cuprins între 20 şi 25 de eurocenţi pe kilowatt oră.

„Negociem în legătură cu furnizarea a 300-400 MW de energie electrică. Această capacitate poate oferi electricitate pentru un milion de gospodării. Putem trimite trei sau patru nave pentru a asigura această capacitate. Centralele electrice plutitoare pot fi amplasate în diferite porturi, iar furnizarea de energie electrică poate începe într-o lună, după ce detaliile tehnice, comerciale și de securitate vor fi finalizate.

Există linii de transport al electricității între România, Republica Moldova și Ucraina. Putem amplasa nave în România și Republica Moldova și furniza energie electrică prin linii electrice către Ucraina”, a declarat Kharezi, citată de Kyev Independent.

Scenariul apocaliptic in care ar putea ajunge Romania, din cauza lipsei de energie electrica
Energie electrica

Directorul Karpowership a ținut să precizeze că principala problemă este aceea că navele care se îndreaptă spre Ucraina nu pot fi asigurate. Tocmai de aceea, compania turcă se află în discuții cu ONU și cu o serie de companii pentru a găsi soluția optimă.

„Niciun bun care este trimis în Ucraina nu poate fi asigurat în acest moment. Nici ei (ucrainenii – n.r.) nu pot da gaaranta siguranța acestor nave. În prezent, negociem cu ONU și cu alte companii pentru a găsi soluția potrivită. Există linii de transport a energiei electrice între România, Moldova și Ucraina. Putem disloca nave în România și Moldova, care să furnizeze energie electrică pe linii de transport către Ucraina”, a declarat Kharezi.

Zeynep Kharezi a ținut să mai spună că prețurile la energia electrică au rămas ridicate din cauza crizei energetice din Europa și chiar au contribuit la menținerea problemelor din lanțul de aprovizionare. Mai mult, se pare că furnizarea de energie electrică a Ucrainei prin Moldova sau România este posibilă din punct de vedere tehnic, dar și rezonabilă din punct de vedere comercial.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...