Cum arată muşcătura de căpuşe. Ce trebuie să faci imediat și ce boli pot transmite aceste insecte

Emanuela Pană 13.05.2022, 12:26

Cum arată mușcătura de căpușe și ce trebuie să faci imediat! Căpușele sunt o adevărată amenințare în special vara, când părinții și copiii petrec mai mult timp în natură, în parcuri, la iarbă verde. Mușcătura de căpușă poate apărea când te aștepți mai puțin, reprezentând un adevărat pericol întrucât poate transmite boli deosebit de grave la om, cum ar fi babesioza, boala Lyme, febra butonoasă și encefalita de căpușă. Descoperă în acest material cum arată muşcătura de căpuşe.

Cum arată mușcătura de căpușe la copii și adulți

Căpușele reprezintă o adevărată amenințare, în special în rândul copiilor, care sunt mai predispuși la înțepăturile acestor insecte. Așadar, atunci când vrei să mergi într-un parc sau la iarbă verde, mai ales în acest sezon riscant, trebuie să fii vigilent.

Întrucât poate fi foarte periculoasă, este important să știi cum arată mușcătura de căpușe și cum trebuie să acționezi. Pentru a reduce șansele de a contracta vreo boală, trebuie să știi să depistezi imediat mușcătura de căpușe, atenționează medicii.

Ce sunt căpușele, cum arată și unde trăiesc

Căpușele sunt insecte mici, parazite, care fac parte din aceeași clasă cu păianjenii, hrănindu-se cu sângele corpului gazdă – care poate fi animal sau om. Dacă nu sunt depistate imediat, ele pot rezista până la câteva zile pe corpul cu pricina.

Ce este, cum arata si unde traieste o capusa
Ce este, cum arata si unde traieste o capusa

Durata de viață a acestor insecte este de până în doi ani, fiind mult mai contagioase primăvara și la începutul verii. Dimensiunile unei căpușe pot varia de la 1-2 mm, cât gămălia unui bold, până la 10 mm. Cu cât absorb mai mult sânge, cu atât devin mai mari.

Ele nu sar și nici nu zboară. Se atașează de corpul unui om sau al unui animal prin atingere, iar odată ajunse pe piele se deplasează către zonele calde și umede (axile, zona inghinală, în spatele urechii, în spatele genunchiului, etc.). Odată ajunse aici, căpușele își înfing capul sub pielea gazdei, începând să se hrănească.

În ceea ce privește culoarea, căpușele pot fi atât maro, cât și roșu-grena sau negru. Căpușele pot fi găsite în iarbă, arbuști, păduri, pajiști, precum și în parcuri și în grădini în orașe. Ele preferă zonele cu vegetație bogată și iarbă înaltă.

Cum arata muscatura de capuse
Cum arata muscatura de capuse

Cum arată muşcătura de căpuşe

De regulă, mușcăturile de căpușă sunt ușor de identificat pentru că rămân atașate de corpul gazdă. Mușcătura poate să nu producă niciun simptom, dar persoanele alegice pot experimenta:

  • durere;
  • umflătură în locul afectat;
  • erupție;
  • senzație de arsură;
  • dificultate respiratorie.

Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de o căpușă

În mare parte din cazuri, mușcătura de căpușe este nedureroasă, motivul fiind că, atunci când mușcă, această insectă eliberează anumite substanțe cu efect antiinflamator și anticoagulant. Prin urmare, o astfel de mușcătură poate trece neobservată până la momentul apariției simptomelor.

Ce trebuie sa faci daca ai fost muscat de o capusa
Ce trebuie sa faci daca ai fost muscat de o capusa

Căpușele sunt observate în cele din urmă, pentru că pot rămâne atașate de corpul gazdă până la zece zile. Îndepărtarea unei căpușe de pe corp în prima zi de la mușcătură (primele 24 de ore) poate preveni infectarea.

Cum se îndepărtează corect o căpușă

Întrucât atunci când mușcă această insectă se atașează strâns de piele, înlăturarea ei trebuie realizată cu mare atenție. Pentru asta vei avea nevoie de o pensetă, cu care vei apuca ferm capul căpușei, cât mai aproape de piele, după care vei trage pentru a o extrage.

Multe persoane sunt tentate să tragă de corpul căpușei, având în vedere că este la exterior, însă acest lucru nu trebuie făcut, deoarece există riscul ca, prin strângere, aceasta să lase mai multe bacterii în sângele gazdei. După îndepărtarea parazitului se dezinfectează zona cu alcool.

Cum trebuie sa procedezi pentru a elimina o capusa
Cum trebuie sa procedezi pentru a elimina o capusa

În cazul în care nu poți îndepărta căpușa acasă, mergi la un doctor. De altfel, ar fi indicat să faci acest lucru încă de când ai sesizat prezența căpușei, însă pentru că mulți nu vor să meargă la specialiști, v-am spus cum se poate face acest lucru, în siguranță, acasă.

„Nu trebuie să ne apucăm să o scoatem. Mergem la medic, la o cameră de gardă, fie de pediatrie, fie de adult. Teoretic, la un spital de urgență. Noi, cei de la Infecțioase, dăm tratamentul cu antibiotic, profilactic, dacă este cazul, iar cei de la spitalele de urgență scot căpușele. Antibioticul trebuie luat atunci când căpușa este atașată o perioadă mai lungă de timp, peste 24-36 de ore“ – Corneliu Popescu, șeful Secției boli infecțioase și tropicale de la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș“.

Cum previi mușcătura de căpușe

Pentru a preveni mușcăturile acestor insecte de tip parazit, rude ale păianjenilor, persoanele care călătoresc în zone cu risc ar trebui să ia în considerare următoarele sfaturi:

  • Pentru a putea observa căpușele, portul de îmbrăcăminte trebuie să fie în culori deschise;
  • Îmbrăcămintea trebuie să acopere mâinile și picioarele (ar fi bine ca pantalonii să fie introduși în ciorapi, iar mânecile să rămână nesuflecate);
  • Întrebuințarea substanțelor repelente pentru piele expusă, de exemplu DEET 30%, și haine, de exemplu permethrina (gravidele și copiii sub 12 ani trebuie să le utilizeze la sfatul medicului);
  • Persoanele care au ajuns prin zone endemice și care prezintă simptome ale unei mușcături (înțepături) de căpușă trebuie să consulte medicul de familie ori pe cel infecționist.
Ce boli iti poate transmite o capusa
Ce boli iti poate transmite o capusa

Ce boli pot transmite căpușele

O înțepătură de căpușă poate transmite zeci de boli, cele mai cunoscute în Europa și în țara noastră fiind:

  • Boala Lyme sau borelioza – supranumită și „boala cu 1.000 de fețe“, borelioza este cea mai cunoscută boală pe care o pot transmite căpușele. Simptomele boreliozei mimează pe cele ale altor boli și afectează întreg organismul.
  • Encefalita de căpușe – este o boală care nu are un tratament, astfel că medicamentele prescrise au rolul de a reduce simtomele și de a preveni deshidratarea. Mortalitatea ca urmare a acestei boli este mică;
  • Febra recidivantă – este o boală în care simptomele pot apărea la un interval de 3-18 zile de la mușcătură și este destul de gravă întrucât poate cauza paralizii faciale, hemiplegii și alte afecțiuni neurologice. Tratamentul e cu antibiotic;
  • Febra hemoragică de Crimeea – Congo – această boală, destul de cunoscută în Europa, debutează după 1-9 zile de la înțepătură. Deși tratamentul este adresat simptomelor, mortalitatea este foarte mare – aproximativ 30%.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...