Important pentru părinți! Ce să NU faci niciodată dacă copilul tău a fost mușcat de căpușă

Luiza Moldovan 12.05.2020, 15:26
Important pentru părinți! Ce să NU faci niciodată dacă copilul tău a fost mușcat de căpușă

Statisticile oficiale arată că cele mai multe cazuri de boală Lyme în România apar între iunie și august. În 2015, fuseseră clasificate 773 de cazuri de boală Lyme, cu 2% mai multe față de anul precedent. Cele mai multe cazuri de boală Lyme în România sunt în Sibiu, Alba și Sălaj.

E imperios mersul la spital

Îndepărtarea unei căpușe nu poate fi făcută decât de către cineva specializat. Deci nu poate fi făcută de oricine. Dacă nu este făcută corect, pot apărea probleme mari, astfel că e absolut necesară prezentarea cu copilul la o unitate de urgență.

„Procedura pentru îndepărtarea căpușelor trebuie să o facă cineva calificat. Este absolut necesar ca această procedură să nu fie efortul unei persone fără cunoștințe riguroase deoarece există riscul ruperii căpușei, astfel încât piesa bucală să rămână “înfiptă” în pielea pacientului, cu toate complicațiile ulterioare…”, atenționează pe pagina dedicată informării părinților, Spitalul Virtual pentru Copii, dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru.

După ce căpușa a fost scoasă, medicul Mihai Craiu recomandă profilaxia cu antibiotice, în scopul prevenirii bolii Lyme. E recomandată doxicilina în doza de 4 mg/ kgc până la o doză totală de 200 mg. La copiii sub vârsta de 8 ani, se recomandă amoxicilina (50 mg/ kg pe zi în 3 doze – maximum 500 mg pe doză sau cefuroxime axetil (30 mg/ kg pe zi, în două doze – maximum 500 mg pe doză), scrie totuldespremame.ro.

Extirparea căpușei trebuie făcută de un specialist, nu vă luați după tutorialele de pe YouTube!
Extirparea căpușei trebuie făcută de un specialist, nu vă luați după tutorialele de pe YouTube!

Tratamentul preventiv – condiții de administrare

Medicul Mihai Craiu spune că tratamentul preventiv cu antibiotic se administrează doar când sunt îndeplinite simultan următoarele condiții: căpușa este un adult, căpușa a stat mai mult de 36 de ore atașată.

Iritația specifică apare la 7 zile de la mușcătură. Poate ajunge la 30 cm, poate fi caldă la atingere, dar nu e dureroasă decât în cazuri foarte rare.

Semnele târzii ale bolii Lyme sunt: dureri severe de cap, eritem care se extinde pe late zone ale corpului, paralizie facială, dureri intermitente în mușchi și tendoane, palpitații ale inimii, emețeli, probleme cu memoria pe termen scurt.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI