VIDEO EXCLUSIV

Cum a ajuns Simona Radiș campioană olimpică la canotaj: „Nici măcar la școală nu îmi plăcea să fac sport” VIDEO EXCLUSIV

Andreea Archip 28.07.2022, 18:21

Simona Radiș nu concepe astăzi viața fără două antrenamente zilnice la canotaj, domeniu în care face performanță de la 14 ani. Drumul ei spre succes a început în școala generală, când antrenorii au selectat-o pe criteriul înălțimii, fără să aibă habar că nu e deloc atrasă de sport. Deși colegii nu i-ar fi dat nicio șansă la acea vreme, iată că Simona nu numai că s-a împrietenit cu canotajul, dar are în palmares și zeci de medalii de aur. Simona a povestit, în exclusivitate pentru Impact.ro, cum a ajuns aici.

Cum a ajuns Simona Radiș să fie campioană olimpică la canotaj

Fascinată de informațiile prezentate de antrenorii care au ajuns la școala din comuna Avrămeni și mândră că s-a făcut remarcată datorită staturii, Simona Radiș a vrut să afle detalii, considerând că este o șansă care merită fructificată.

„Nu m-a îndreptat nimeni spre canotaj, canotajul a venit la mine întâmplător. Selecția în acest sport se face pe modul clasic, merg antrenorii din sat în sat, din școală în școală și caută copii înalți. Așa m-au găsit pe mine. Mi-au povestit despre acest sport și m-au făcut să îmi doresc să merg să văd cum este în realitate. Aveam 14 ani”, își amintește ea.

 

Dorința ei de a face performanță în sport i-a șocat pe părinți, mai ales că știau că nu are nicio treabă cu sportul. Nu s-au opus, lăsându-și fata să descopere singură dacă i se potrivește sau nu canotajul. „La început, părinții mei au fost destul de sceptici, fiindcă eu nu eram un om al sportului deloc, nici măcar la școală nu îmi plăcea să fac sport. Vă dați seama! O veste de genul că merg să fac sport de performanță din senin a venit așa pe nepregătite și nepusă masă. Dar ei sunt genul de părinți care orice ar fi și orice decizie aș vrea să iau, mă susțin și încearcă să îmi fie alături. Așa au făcut și în cazul sportului, m-au încurajat într-un final, m-au susținut și m-au dus de mână în bază, unde a urmat pregătirea mea. Prima medalie a venit un an mai târziu, la Campionatele Naționale, eram încă mică, abia învățasem să vâslesc și am luat o medalie de argint în barca de 4 vâsle”, a declarat, în exclusivitate pentru Impact.ro, Simona Radiș.

Simona Radiș are 2 antrenamente pe zi

Prima medalie câștigată a determinat-o pe Simona să își dorească să devină din ce în ce mai bună. “A fost cea mai importantă, aveam impresia că le-am câștigat pe toate. Prima medalie este neasemuită, nu ai cum să o uiți, fiindcă a fost prima. După aceea au urmat multe altele și mai strălucitoare și mult mai importante. Starea și senzația s-au modificat de la o experiență la alta, până în momentul actual, fiindcă și acum când câștig o medalie, dacă este foarte muncită și m-am zbătut foarte mult și mi-a fost greu să o câștig, în momentul în care o cuceresc mă trec toate emoțiile”, ne-a povestit ea.

Viața unui sportiv de performanță înseamnă și multă muncă, ale cărei rezultate se văd la competiții. „Ziua mea începe la 6.40 când mă trezesc și mă pregătesc de micul dejun. La 8.30 ies la antrenament, care durează 2 ore și jumătate, după aceea revin pe mal, mănânc prânzul la 12.30, odihnă până 15.30, urmează al doilea antrenament care se termină pe la ora 18.00, iar apoi cina și timp liber până la somn. Aloc foarte mult timp pentru sport, astfel vine performanța. Dacă aș petrece mai mult timp făcând lucruri în afara sportului și nu m-aș concentra în barcă, nu aș putea să aduc rezultatele pe care le aduc și nu aș putea să fiu la nivelul la care sunt astăzi”, a precizat campioana olimpică la canotaj.

Urmăriți Impact.ro și pe