Cu ce se ocupă acum Diana Mocanu, prima campioană olimpică la înot a României. S-a retras la doar 19 ani din sport

Andra Daoud 23.06.2022, 17:39
Cu ce se ocupă acum Diana Mocanu, prima campioană olimpică la înot a României. S-a retras la doar 19 ani din sport

Performanța lui David Popovici de la Campionatul Mondial de Natație i-a făcut pe mulți să își aducă aminte de Diana Mocanu și Camelia Potec, alte două sportive care au adus României medalii la acest sport. Camelia Potec este în prezent președinta Federației Române de Înot și a fost la Budapesta alături de David Popovici, dar despre Diana Mocanu nu mulți stiu cu ce se ocupă după ce s-a retras din acest sport.

Cu ce se ocupă în prezent Diana Mocanu

Diana Mocanu a fost prima înotătoare care a adus României o medalie olimpică la acest sport. Se întâmpla în anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, unde sportiva originară din Brăila a reușit să cucerească două medalii de aur. Avea doar 16 ani pe atunci și un viitor promițător în ceea ce privește înotul, însă lucrurile nu au evoluat tocmai în direcția în care își dorea.

După succesul de la olimpiadă, în 2001 a participat și la mondiale, unde a cucerit o medalie de aur în proba de 200 de metri spate și una de argint în proba de 100 de metri spate, apoi performanțele nu au mai fost cele la care se aștepta, așa că la vârsta de 19 ani a decis să se retragă din competiții.

„Apoi a început declinul. În 2002, la Europenele la Berlin, efectiv m-am chinuit să prind o finală. Și de atunci am zis gata, nu mai vreau. De multe ori stau și mă gândesc, când au trecut acei ani?! A fost o suprasolicitare! O perioadă nu am vrut să am de-a face cu lumea înotului”, a povestit Diana Mocanu, într-un interviu pentru Pro TV.

Nu a putut însă să stea departe de bazin și, la fel ca mulți sportivi care s-au retras din activitate, s-a îndreptat către antrenorat. În prezent, Diana Mocanu are 37 de ani și este antrenoare de înot pentru copii la clubul din orașul ei natal, CSM Brăila. Pe plan personal, este căsătorită și are o fiică.

Cu ce se ocupa acum Diana Mocanu, prima campioana olimpica la inot a Romaniei. S-a retras la doar 19 ani din sport
Diana Mocanu, in timpul Olimpiadei de la Sydney

România are patru medalii de aur la înot

David Popovici a cucerit două medalii de aur la Campionatul Mondial de Natație, astfel că țara noastră are acum patru medalii de aur, una de argint și șase de bronz la această competiție. Pe lângă medaliile câștigate de David Popovici la Budapesta, încă una a fost cucerită de Diana Mocanu în 2001 și alta de Tamara Costache, în 1986.

Dubla performanță a lui David Popovici nu este importantă doar pentru România, ci și pentru înotul mondial. Sportivul de 17 ani a reușit ceva ce nu a mai reușit niciun înotător de aproape 50 de ani: a câștigat și proba de 100 de metri liber, și pe cea de 200 de metri liber, în cadrul aceleiași ediții a Campionatului Mondial.

Acest lucru l-a mai reușit doar înotătorul american Jim Montgomery, care a bifat această performanță în 1973, la prima ediție a campionatului, desfășurată la Belgrad.

Urmăriți Impact.ro și pe