Cu ce să ungi grătarul înainte de a pune carnea? Așa nu se va arde deloc, vei face o friptură perfectă

Emanuela Pană 29.04.2023, 10:32
Cu ce să ungi grătarul înainte de a pune carnea? Așa nu se va arde deloc, vei face o friptură perfectă

Grătarul îi poate da de furcă unui bucătar neexperimentat, care nu știe cum să folosească uneltele pe care le are la dispoziție în mod corect sau cum să le întrețină. Dacă grătarul nu este pregătit cum trebuie înainte de adăuga carnea, există riscul ca aceasta să se lipească și să se desprindă fâșii. Nimic mai deranjant, nu-i așa? Iată cu ce să ungi grătarul înainte de a pune carnea, ca să nu se lipească.  

Cum se curăță corect grătarul înainte de folosire? 

Grătarele la iarbă verde cu familia sau prietenii reprezintă o modalitate excelentă de relaxare. An de an, de 1 Mai sau 1 Decembrie, românii încing grătarele și se bucură de gustul delicios al micilor de vită, oaie sau porc. Anul trecut, de pildă, românii au sfârâit pe grătar nu mai puțin de 30 de milioane de mititei.  

Însă, pentru a te putea bucura de un grătar ca la carte indiferent de sărbătoare, acesta trebuie îngrijit corespunzător și păstrat în locuri ferite de umezeală. Probabil ai auzi, însă, că grătarul nu se curăță după ce a fost folosit, ci înainte de a pune carnea pe el. Dar de ce? 

Motivul este cât se poate de simplu: resturile de grăsime care rămân pe grătar creează un strat protector, care împiedică rugina,  l mai mare inamic al unui grătar, să se depună. În timp, rugina poate afecta atât grilajul pe care pui carnea, cât și compartimentul în care faci jarul. 

Prin urmare, este indicat ca grătarul să stea în locuri în care nu îl ninge și nu în plouă. În ceea ce privește curățarea corectă a grătarului, singura ustensilă de care ai nevoie este o perie de sârmă curată.  

Astfel, după ce ai aprins focul, pune grilajul pe grătar, ca resturile rămase de la friptura precedentă să se desprindă cât mai ușor. După ce a stat câteva minute pe foc, dă la o parte grilajul și curăță-l cu peria de sârmă până ce înlături toată mizeria.  

Citește și: Rețeta de mici veche de 100 de ani. Secretul celor mai gustoși și zemoși mititei, așa se preparau în urmă cu un secol

Cu ce să ungi grătarul înainte de a pune carnea? 

Acum că grilajul este curat, poți să-l pui înapoi pe foc. Însă, până să adaugi carnea, a mai rămas un pas. Indiferent că vorbim despre friptură, mici sau delicioșii cârnați de casă, grătarul trebuie uns pentru a se forma un strat protector care va face ca bucățile de carne să nu se lipească.  

Cu ce să ungi grătarul înainte de a pune carnea – slănină sau lei 

Pentru a unge grătarul poți folosi o bucată de slănină înfiptă într-o furculiță, cu care vei freca suprafața grătarului. Căldura va topi slănina, care va crea un strat protector pe suprafața grătarului. În cazul în care nu ai la îndemână slănină sau, pur și simplu, nu obișnuiești s-o consumi, poți folosi un șervețel de bucătărie îmbibat în ulei pentru a unge grătarul.  

Cu ce să ungi grătarul înainte de a pune carnea – cartof 

Un alt truc simplu ar fi folosirea unui cartof. Tot ce trebuie să faci este să tai un cartof mare în două și să freci cu o jumătate grătarul înainte de a pune carnea pe foc. Vei observa că nicio bucată de carne nu se va prinde de grătar și nu se va arde.  

Vezi și: Ce fel de pește merge cel mai bine la grătar? Greșeala pe care o fac mulți bucătari de ocazie

Sfaturi utile pentru un grătar delicios  

O altă regulă de care trebuie să ții cont atunci când faci grătar este ordinea gătirii. Puțini sunt cei care încing grătarele doar pentru un singur fel de mâncare, iar dacă și tu ai o varietate de alimente în curs de pregătire, va trebui să știi câte ceva despre ordinea gătirii lor în acest context.  

Cu ce sa ungi gratarul inainte de a pune carnea
Sfaturi utile pentru un gratar delicios

Așadar, ține cont de următoarea regulă: prima dată se pun pe grătar cărnurile mai puțin procesate (de pildă, cotlete, pulpe, ceafă, piept, etc.), după care se adaugă produsele din carne procesată (mici, cârnați, frigărui, etc.).  

Explicația din spatele acestei reguli constă în faptul că bucățile de carne nerafinate au fibra intactă, ceea ce înseamnă că se pătrund mai greu, în timp ce micii, de exemplu, se fac mult mai repede și nu necesită o cantitate atât de mare de căldură.  

Dacă vrei ca, pe lângă carne, să frigi și niște legume, află că acestea se pun ultimele pe grătar. Legumele au nevoie de foarte puțină căldură și se pătrund repede. În cazul în care meniul include și pește la grătar, este de la sine înțeles că acesta va fi pus ultimul la fript, iar asta din cauza mirosului său specific, care s-ar putea transfera și la celelalte alimente. 

Când fripturile sunt gata, lasă grătarul să se răcească exact așa cum este și nu îl spăla, pentru a nu rugini. După ce cărbunii s-au stins și grilajul s-a răcit complet, depozitează grătarul într-un loc departe de umezeală până la următoarea utilizare.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...