Rețeta de mici veche de 100 de ani. Secretul celor mai gustoși și zemoși mititei, așa se preparau în urmă cu un secol

Badea Violeta, Mihai Ianoși 28.04.2023, 13:52
Rețeta de mici veche de 100 de ani. Secretul celor mai gustoși și zemoși mititei, așa se preparau în urmă cu un secol

Fără îndoială, micii sunt preferații românilor, mai ales când este sărbătorită Ziua Muncii, pe data de 1 Mai. Însă, pentru a te bucura de gustul lor trebuie să știi neapărat cum să prepari pasta de mici, deoarece acceasta este destul de pretențioasă. Vezi cantitățile și ingredientele de care ai nevoie pentru niște mici ca la carte. Este nevoie să ții cont de o rețetă veche de 100 de ani.

Cum se preparau micii în urmă cu un secol

Micii sunt extrem de gustoși și fac deliciul românilor de 1 Mai. Cu toate astea, ei sunt destul de pretențioși, iar gospodinele care îi prepară trebuie neapărat să cunoscă secretul acestora. Doar așa ies perfecți.

Potrivit lui Constantin Bacalbașa, micii au fost creați în restaurantul ,,La idee”. Scriitorul a afirmat acest lucru în cartea ,,Bucureștii de altădată”.

Conform acestuia, bucătarul ar fi rămas fără mațe de oaie pentru cârnați și ar fi pus carnea direct pe grătar. Însă, bucătarul de la Carul cu Bere a susținut în anul 1920 că lucrurile au stat cu totul altfel. El a precizat că, de fapt, micii au apărut pentru prima oară în  Serbia.

Totodată, acesta a spus că vedetele sărbătorii de 1 Mai se obțin din carne de vacă de la gât și din grăsime. Cele două se dau prin mașina de tocat până se mărunțesc foarte bine. Ulterior, compoziția se amestecă și în ea se mai adaugă 100-150 de grame de seu de vacă sau de oaie.

„Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform.

Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne.

Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoarelor a mititeilor”, a notat acesta în cadrul unei scrisori care este păstrată la Biblioteca Academiei din Capitală.

Citește și Un grătaragiu dezvăluie secretul rețetei micilor de la Dedulești, Dealul Negru. Ingredientul care face diferența!

Cum se faceau micii acum 100 de ani
Cum se faceau micii acum 100 de ani

Ce condimente se folosesc pentru mici

Bucătarul de la Carul cu Bere mai explică, ulterior, în scrisoare, că se mai pregătește și o supă din oase de vacă. De asemenea, acesta spune și ce condimente sunt necesare: piper proaspăt măcinat, enihabar, cimbru, chimion, anason stelat, bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie, ulei și usturoi care se pune peste carne.

,,Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne. Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum urmează:

• 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
• 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
• 4 grame de enibahar pisat mărunt
• 2 grame de coriandru pisat mărunt
• 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
• 1 gram de anis stelat pisat mărunt
• 8 grame de bicarbonat de sodiu
• 1 linguriţă de zeamă de lămâie
• 1 lingură de untdelemn
• 1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute ”

Citește și Din ce sunt făcuți micii la caserolă care se vând în Kaufland, Carrefour sau Auchan. Adevărul te va îngrozi!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...