CTP îl admiră pe antrenorul Gheorghe Hagi: „M-a impresionat cel mai mult”

Gabriel Peneș 25.08.2022, 17:40
CTP îl admiră pe antrenorul Gheorghe Hagi: „M-a impresionat cel mai mult”

CTP îl admiră pe antrenorul Gheorghe Hagi. Cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a analizat cariera de tehnician a „Regelui” fotbalului românesc. Hagi a debutat în această carieră direct la naționala României, pe care a condus-o doar două luni, în 2001, ratând calificarea la Cupa Mondială din 2002. Ulterior, după alte câteva experiențe pe banca tehnică a unor formații, el a înființat proiectul Academiei Hagi și a antrenat Viitorul, acum Farul. CTP a declarat că e impresionat de Hagi, ca antrenor, mai mult decât Anghel Iordănescu și Mircea Lucescu.

CTP îl admiră pe antrenorul Gheorghe Hagi

CTP îl admiră pe antrenorul Gheorghe Hagi. „Regele” fotbalului românesc a debutat cu stângul în cariera de tehnician. El s-a grăbit să preia direct naționala, în septembrie 2001, ratând uluitor calificarea la Cupa Mondială 2002 după un baraj pierdut în fața modestei echipe a Sloveniei. Ulterior, el a antrenat câteva echipe de club, din țară și din Turcia, inclusiv Galatasaray și Steaua/FCSB.

Dar, din 2009 el a început să dezvolte proiectul Academiei Hagi și al clubului Viitorul cărora, din 2011 le-a dedicat întreaga sa energie. La ora actuală, Farul Constanța, echipa rezultată din fuziunea cu Viitorul, este pe primul loc în Superligă, fosta Liga 1. Gică Hagi a declarat că speră ca în curând, formația sa, unde este manager și patron, să se lupte la titlu, dar a accentuat problema lipsei finanțării din fotbalul și sportul românesc.

CTP îl admiră pe antrenorul Gheorghe Hagi: „M-a impresionat cel mai mult”
Gheorghe Hagi a înființat Academia Hagi în 2009, din 2011 dedicându-se doar acestui proiect și clubului Viitorul, actualul Farul Constanța

„M-a impresionat cel mai mult”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a mărturisit că îl admiră pe de antrenorul Gheorghe Hagi, pentru că a avut forța de a se construi pe sine ca tehnician, mai ales după debutul dezastruos de la națională, din 2001.

„După ce n-a mai jucat fotbal, Hagi a avut un început dezastruos în antrenorat, venind la națională mult prea devreme. Apoi a dat dovadă de o voință, de o tărie psihică, de o formidabilă dorință de a face ceva pentru fotbalul românesc și a reușit să se construiască pe sine ca tehnician. Am toată admirația pentru Gheorghe Hagi, pentru ce a făcut.

A luat lucrurile de la zero, după ce a venit pripit la națională a înțeles că antrenoratul e altceva decât să fii cel mai bun fotbalist și a început să construiască în fotbalul românesc. Așa s-a construit și pe sine ca antrenor, odată cu echipele cu care a lucrat. Cel mai sănătos lucru din fotbalul românesc de după ’89 l-a făcut Gheorghe Hagi (n.r. – cu Academia Hagi). Și m-a impresionat, de asemenea, faptul că a refuzat să fie și antrenorul naționalei”, a spus CTP în podcastul „Profu’ de Sport” de la gsp.ro.

„M-a impresionat ca antrenor mai mult decât Iordănescu sau Lucescu”

Cristian Tudor Popescu a recunoscut că Hagi îl impresionează ca antrenor mai mult decât Mircea Lucescu și Anghel Iordănescu, cei considerați „vârfurile” antrenoratului în România. Și asta, pentru că fostul lider al „Generației de Aur” a luat-o mereu de la zero cu jucători tineri și necunoscuți. Gazetarul mai consideră că, indiferent de situație, Hagi ar trebui să aibă un cuvânt de spus la nivel de națională și de organizare a fotbalului românesc.

„Pe mine, Hagi m-a impresionat ca antrenor mai mult decât Iordănescu sau Lucescu, care sunt considerați vârfurile. Hagi s-a construit pe sine. Hagi a învățat enorm. Cumva, atât Lucescu, cât și Iordănescu au preluat niște jucători. Au avut niște jucători pe care nu i-au format ei. În vreme ce Hagi a făcut acest lucru foarte greu: să o ia de la zero, cu necunoscuți, cu tineri și, în același timp, el neavând experiență.

Dimpotrivă, având o experiență negativă ca antrenor, pe care a reușit să și-o depășească acum. Eu cred că Hagi ar trebui, totuși, să aibă un cuvânt de spus în fotbalul românesc, la nivel de națională, la nivel de organizare a fotbalului românesc”, a mai adăugat CTP, conform sursei citate.

Gică Hagi a susținut, de curând, că problema banilor este esențială pentru realizarea de performanțe în fotbal și în sport, în general. El a cerut ca guvernul să acorde facilități companiilor multinaționale pentru ca acestea să fie stimulate să se implice financiar în sport, aceasta fiind singura soluție de obținere a unor rezultate de anvergură.

„Parcă nu se aude nimic. Trebuie să ieșim toți pe stradă să dea o lege să se implice multinaționale? Multinaționalele trebuie să resusciteze sportul românesc, nu Primăria, nu Consiliul Local, care trebuie să facă infrastructura și să renoveze tot ceea ce a lăsat în 1990 fostul regim. Dacă vrem să ne mai batem cu vecinii. Dacă nu, rămânem în spate”, a „tunat” Gheorghe Hagi, în conferința de presă ce a urmat partidei cu FC Voluntari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....