SPECIAL

Cresc salariile din ianuarie 2023. Cine va avea venituri mai mari și cu cât

Ioana Matei 19.07.2022, 09:20
Cresc salariile din ianuarie 2023. Cine va avea venituri mai mari și cu cât

Majoritatea angajaților vor primi mai mulți bani din ianuarie 2023, când se va aplica noua grilă de deduceri la salarii, stabilită prin modificările aduse Codului fiscal. Salariul net – suma plătită de angajator după reținerea impozitelor și taxele – va fi mai mare pentru angajații care au un venit lunar brut de până în 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, pentru tinerii cu vârsta până în 26 de ani și pentru familiile cu copii.

În 2022, salariul minim brut este de 2.550 de lei, dar cel mai probabil acesta va crește din 2023.

Deducerea personală – sau scăderea cu o anumită valoare, în funcție de veniturile lunare, dar și de persoanele aflate în întreținere – se acordă acum pentru angajații care au un venit lunar brut de până la 3.600 de lei, dacă au una sau mai multe persoane în întreținere.

Din 2023, deducerea se va acorda pentru angajații care au un venit lunar brut în jurul sumei de 4.550 de lei și au persoane în întreținere, deci numărul beneficiarilor va fi mai mare.

Deducerile calculate din 2023 după noua grilă se vor aplica pentru orice venit care nu depășește însumat salariul minim brut de anul viitor plus orice sumă între 1 leu și 2.000 de lei.

Cum se aplică deducerea personală care duce la creșterea salariului în mână

Statul ia din salariul brut al fiecărui angajat 45%, din care 25% contribuțiile pentru pensii, 10% contribuțiile de asigurări sociale de sănătate și 10% impozit pe venit.

Din salariul brut, o cotă poate fi scutită de impozit, ca deducere personală. Aceasta se aplică până la o sumă maximă – acum stabilită prin Codul fiscal la cel mult 3.600 de lei – și în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere.

Deduceri personale pot fi acordate pentru soțul sau soția angajatului, pentru copiii acestuia și pentru alți membri de familie până la gradul al doilea inclusiv, pentru care veniturile, impozabile și neimpozabile, nu depășesc lunar 20% din salariul minim brut.

Persoanele luate în calcul pentru acordarea deducerilor pot avea alt domiciliu decât cel al angajatului, dar nu trebuie să dețină terenuri agricole mai mari de 10.000 mp și terenuri silvice care depășesc 20.000 mp, și nici nu trebuie să aibă venituri din alte activități.

Pentru a se stabili dacă o persoană beneficiază de deducere personală se iau în calcul toate veniturile salariale. Deducerea se aplică însă doar la salariul care îi revine angajatului de la locul de muncă unde are funcția de bază, respective unde are contractual de muncă, potrivit Codului fiscal.

Câți angajați primesc mai mulți bani la salariu după deduceri

România are acum aproape 5,7 milioane de angajați, dintre care aproximativ 1 milion primesc salariul minim brut de 2.550 lei.

În cazul salariului minim, după ce se iau în calcul deducerile personale, la bugetul statului ajunge 41% din această sumă.  Asta înseamnă că, după reținerea taxelor și impozitelor, salariul net sau ”în mână” pe care îl primește o persoană plătită cu 2.550 de lei ajunge la 1.524 de lei, din care s-au scăzut:

  • 638 de lei contribuțiile pentru pensii (CAS)
  • 255 de lei contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS)
  • 133 de lei impozit pe venit.

Alți peste 1,1 milioane de angajați au salarii între 2.551 de lei și 3.000 de lei. Aici sunt incluși și angajații din construcții, agricultură și industria alimentară pentru care salariul minim brut a crescut la 3.000 de lei, dar ei deja beneficiază de scutiri de impozite și taxe și primesc un salariu minim net de 2.362 de lei.

Asta înseamnă că puțin peste 37% dintre angajați au salarii până în 3.000 de lei pe lună.

Alți aproximativ 40% au salarii de la 3.001 până la salariul mediu brut pe economie, care în mai a fost 6.358 lei, respectiv 3.928 lei bani în mână, după plata tuturor taxelor și impozitelor la bugetul de stat.

Guvernul a aprobat scutirea de taxe si impozite pentru aceasta categorie de angajati

Cu cât crește salariul după deducerile care se aplică în 2022

În acest an, potrivit Codului Fiscal, deducerea personală se acordă pentru angajații care au un venit lunar brut de până la 3.600 de lei, dacă au una sau mai multe persoane în întreținere.

La salariul minim de 2.550 de lei brut, deducerea personală este de 330 de lei pentru angajatul fără nicio persoană în întreținere.

Deducerea personală se acordă pentru persoanele care au un venit lunar brut de până la 1.950 lei inclusiv, astfel:

  • pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere – 510 lei;
  • pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere – 670 lei;
  • pentru contribuabilii care au două persoane în întreținere – 830 lei;
  • pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere – 990 lei;
  • pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere – 1.310 lei.

Pentru angajații cu salarii cuprinse între 1.951 lei și 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale se fac cu sume diferite, în funcție de venit și de numărul persoanelor pe care le au în întreținere.

Cum vor crește salariile din 2023 și cine va beneficia de deducerea personală de bază

Cum limita de venit pentru care pot fi aplicate deducerile va fi mai mare din 2023, salariile în mână vor crește pentru mai multe persoane.

Mai mult, față de deducerea personală care se aplică acum, din 2023, aceasta va avea două componente: deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară.

Angajații care au venituri lunare brute de până în 2.000 de lei peste salariul de bază minim brut pe ţară vor beneficia din ianuarie 2023 de deduceri personale de bază. Acestea se vor calcula în funcție de suma în plus peste salariul minim brut și de numărul persoanelor aflate în întreținere.

Pentru persoanele care vor câștiga anul viitor între salariul minim brut plus 1 lei și salariul minim brut plus 1.000 de lei, deducerea personală de bază poate fi între 10% pentru cei care nu au persoane în întreținere și 45% pentru cei care au cel puțin patru persoane în întreținere.

Aplicarea deducerilor personale de bază din ianuarie 2023. Sursa – Ordonanța 16/2022 pentru modificarea și completarea Codului fiscal

În cazul persoanelor care au un venit lunar între salariul minim brut plus 1.001 lei și salariul minim brut plus 2.000 de lei, deducerea personală de bază poate fi între 0,50% pentru cei care nu au persoane în întreținere și 34,50% pentru cei care au cel puțin patru persoane în întreținere.

Aplicarea deducerilor personale de bază din ianuarie 2023. Sursa – Ordonanța 16/2022 pentru modificarea și completarea Codului fiscal

Ce salarii pot fi mai mari după aplicarea deducerii personale suplimentare

Noile prevederi din Codul fiscal, care se vor aplica din 1 ianuarie 2023, permit angajatorilor să acorde o deducere personală suplimentară pentru salariații care au vârsta până în 26 de ani și pentru cei care au copii la școală.

În cazul angajaților care au 26 de ani și un venit de până în 2.000 de lei peste salariul de bază minim brut pe ţară, se aplică o deducere suplimentară de 15%.

Angajații care au copii cu vârsta până în 18 ani și aceștia sunt înscriși într-o unitate de învățământ pot primi o deducere suplimentară de 100 de lei lunar pentru fiecare copil, indiferent de nivelul veniturilor din salarii. De această deducere va beneficia doar unul dintre părinți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...