Cozonac de post cu Fanta – mod de preparare, pe pași

Emanuela Pană 22.03.2021, 09:47

Ne aflăm în perioada Postului Mare, în care majoritatea credincioșilor se abțin de la anumite feluri de mâncare și se străduiesc să fie mai buni. Totuși, pofta de dulce își face apariția și în astfel de zile, îndemnându-ne să dăm iama la raftul cu dulciuri. Din acest motiv am pregătit pentru voi o rețetă delicioasă de cozonac pufos și aromat de post cu Fanta. Despre ingrediente și modul de preparare, în continuare.

Rețetă de cozonac de post cu Fanta

Din seria rețete de post, astăzi vă facem cunoscute secretele pentru a obține un cozonac de post pufos cu Fanta. În ciuda unor preconcepții cum că dulciurile de post nu sunt chiar atât de gustoase, vă asigurăm că veți mai repeta această rețetă după ce o veți fi încercat o dată. Cozonacul de post cu Fanta nu este doar delicios, ci și foarte ușor de făcut. Nu aveți nevoie de ingrediente sofisticate și este perfect pentru a fi servit în perioada Postului Paștelui.

INGREDIENTE

Aluat pentru 2 cozonaci:

  • 900 g făină pentru cozonac;
  • 120 g zahăr;
  • 20 g drojdie uscată;
  • 1 praf de sare;
  • 130 ml ulei;
  • 500 ml suc de portocală acidulat (Fanta);
  • coajă rasă de lămâie;
  • esenţă de vanilie şi de rom.

Umplutura:

  • 350 g rahat;
  • 200 g miez de nucă;
  • 4 linguri cacao;
  • 100 g stafide aurii;
  • 4 linguri zahăr.

Citește și: Prăjitură de post cu gem. Cea mai simplă şi ieftină reţetă

Mod de preparare, pe pași

Deoarece cozonacul este unul dintre cele mai iubite deserturi din bucătăria tradițională și unul dintre cele mai apreciate de sărbători, ne-am gândit să îți facem o propunere gastronomică de-a dreptul irezistibilă: cozonacul de post cu Fanta.

Cozonac de post cu Fanta. Rețetă
Cozonac de post cu Fanta. Rețetă

MOD DE PREPARARE

Pentru aluat:

– Se cerne făina și se amestecă cu zahărul, praful de sare și drojdia uscată.

– Se încălzește sucul acidulat și de adaugă amestecând compoziția cu o lingură, pentru omogenizare.

– Se adaugă aromele, coaja de lămâie și uleiul și se frământă aluatul mai bine de 10 minute.

– Se învelește bolul cu aluat cu folie alimentară și se pune pe calorifer sau într-un loc cald, unde se lasă la crescut pentru 30 de minute (în acest timp, volumul ar trebui să se dubleze).

Pentru umplutură:

– Dacă vă place cozonacul cu multă umplutură, atunci puteți să îl umpleți jumătate cu rahat, iar cealaltă jumătate cu amestec de nucă.

– Se porționează rahatul în cubulețe mici, după care se amestecă într-un castron 200 g miez de nucă mărunţit (pe care puteți să-l prăjiți pentru un plus de gust), 3 linguri de zahăr, 2 linguri de cacao, 100 de grame de stafide aurii și 3-4 linguri de apă.

Preparare:

– Se pune făină pe masa de lucru, după care se ung mâinile cu ulei și se împarte aluatul în 4 părți egale.

– Se pune o bucată de aluat pe masa înfăinată și se întinde cu ajutorul mâinilor până ce se obține un dreptunghi.

– Peste aluat se presară o lingură de cacao și se împrăștie jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubulețe.

– Se rulează aluatul ca la ruladă și se dă deoparte.

– Se întinde o altă bucată de aluat, dar pe aceasta se împrăștie jumătate din compoziția de nucă.

– Se procedează la fel cu celelalte două bucăți de aluat.

– Se împletesc câte două rulouri (nucă+rahat) și se formează cei doi cozonaci, care se așează în tava tapetată cu hârtie de copt.

– Se acoperă tava cu un prosop sau cu folie alimentară și se lasă cozonacii la crescut pentru cel puțin jumătate de oră, la loc cald și ferit de curenți de aer.

– Când cozonacii și-au dublat volumulul, se ung cu ulei și se presară zahăr deasupra.

– Se coc la cuptor timp de 40 minute, la 180 grade Celsius.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...