Continuă acțiunile în forță ale ofițerilor de la Garda de Coastă în Portul Constanța

Elena Avramescu, Mihai Cheleș 27.05.2021, 17:10
Continuă acțiunile în forță ale ofițerilor de la Garda de Coastă în Portul Constanța

Continuă actiunile în forță ale ofițerilor de la garda de coastă în Portul Constanța. Ancheta se complică în cazul traficului de deșeuri ilegale desfășurat prin portul Constanţa. Nu doar că primim gunoaie din alte țări dar și exportăm gunoaie spre alte destinații.

Acțiunile ofițerilor de la Garda de Coastă în Portul Constanța

Câteva containere cu spumă poliuretanică au fost trase pe dreapta de Garda de Mediu înainte să fie urcate pe un vapor pentru Republica Dominicană. Înăuntru erau bureți de la saltele: o marfă toxică, amestecată cu nylon și alte reziduri ce nu au voie ca să părăsească România.

Primele trei containere cu suspiciuni au apărut azi dimineață în terminalul din Constanța-Sud Agigea. Erau aliniate pentru încărcare în primul vapor către America Centrală, iar documentele o încadrau ca marfă oarecare și nu ca un deșeu din lista celor toxice. Din acte lipsea cel mai important document european când vin vorba de deșeuri: celebra Anexa 7 care menționează unde va fi neutralizat gunoiul sau unde va fi reciclat.

Ele n-au venit în Vama cu Anexa 7. Au venit cu o încadrare tarifară, ca o marfă. Nu sunt balotate cum trebuie, nu sunt la dimensiuni, nu arată ca o marfă. Avem plastic, avem alte tipuri de deșeuri, burete murdar, a spus Steluța Popescu, comisar șef Gardă de Mediu Constanța.

Cele două containere figurează în documentele vamale ca având produse poliuretanice. După cum vedeți, de fapt și de drept sunt bureți, a spus și Petrisor Irimia, purtător de cuvânt Garda de Coastă.

Continua actiunile in forta ale ofiterilor de la garda de coasta
Continua actiunile in forta ale ofiterilor de la garda de coasta

Acum Garda de Mediu face anchetă ca să vadă dacă firma romanească are autorizație de mediu iar primitorul mărfii a depus documentele necesare pentru export. În Uniunea Europeana e ilegal atât importul de gunoaie, cât și exportul lor în alte țări. Mai ales dacă deșeurile sunt murdare și contaminate. Containerele românești cu bureți care urmau să plece la export au fost oprite de catre Vama din Portul Constanța. Compania proprietară va trebui să găsească alte metode ca să neutralizeze deșeurile toxice.

Tot astăzi, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu în Portul Constanța Sud Agigea, au participat împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud Agigea și lucrători din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța la un control fizic asupra unui container sosit din China, ce avea ca destinatar o societate comercială de pe raza Ilfov. Astfel, au fost descoperite 84.000 bucăți pixuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute.

Bunurile, în valoare de peste 165.000 lei, ar fi fost comercializate ca produse de marcă și ridicate în vederea continuării cercetărilor de către lucrătorii vamali, iar polițiștii de frontieră continuă cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...