Comisarul pentru sănătate al UE: „Faza de urgență a pandemiei de coronavirus a luat sfârșit”

Mihnea Tălău 27.04.2022, 18:44
Comisarul pentru sănătate al UE: „Faza de urgență a pandemiei de coronavirus a luat sfârșit”

Comisarul pentru sănătate al UE, Stella Kyriakides, a declarat miercuri că, deși „este clar că pandemia este încă printre noi”, a sosit momentul să ieșim din modul de criză și să adoptăm o nouă abordare pentru a face față COVID-19.

Faza de urgență a pandemiei de coronavirus a luat sfârșit

UE a declarat miercuri că faza de urgență a pandemiei de coronavirus a luat sfârșit, pe măsură ce presiunile asupra spitalelor se reduc, iar țările renunță la restricții, scrie Politico.

„Intrăm într-o nouă fază a pandemiei, pe măsură ce trecem de la modul de urgență la o gestionare mai durabilă a COVID-19. Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenți. Numărul de infecții este încă ridicat în UE și multe persoane mor în continuare din cauza COVID-19 în întreaga lume”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În UE, în mai bine de doi ani, pandemia a făcut peste un milion de victime, punând la grea încercare sistemele de sănătate, forțând guvernele să impună restricții de călătorie și stimulând un efort masiv de cercetare și logistică pentru a vaccina populația.

Între 60 și 80 % din populația UE a contractat COVID-19 la un moment dat, a declarat comisarul pentru sănătate într-un discurs.

Revenirea la normalitate

În încercarea de a reveni la normalitate, noile orientări ale Comisiei solicită țărilor membre să își integreze programele de testare a coronavirusului în supravegherea mai largă a bolilor respiratorii. Testarea nu ar trebui să aibă ca scop captarea „tuturor cazurilor”, ci obținerea unor estimări fiabile. Monitorizarea noilor variante va fi intensificată, cu ajutorul UE, iar capacitățile sanitare ar trebui, de asemenea, să fie pregătite în cazul în care se va produce o reapariție a virusului.

Varianta de coronavirus cu 46 de mutatii, descoperita in Franta. Ce se stie despre ea si cat de periculoasa poate fi

Mai multe țări membre ale UE au început deja să considere COVID-19 ca fiind „endemică”, iar premierul spaniol Pedro Sánchez a declarat în ianuarie că aceasta ar trebui tratată ca și gripa. Suedia a renunțat la programul său de testare în masă și a ridicat restricțiile în februarie, în timp ce Italia a pus capăt stării de urgență la 31 martie.

Deși datele arată că, din februarie, cazurile de coronavirus au avut o tendință de scădere în tot blocul comunitar, după o creștere bruscă cauzată de răspândirea variantei mai blânde Omicron, persistă îngrijorarea că posibila apariție a unei noi tulpini, mai virulente, ar putea alimenta un alt val de infecții.

„Riscul ca situația să se schimbe rapid cu o nouă variantă este real”, a declarat Kyriakides.

Strategie pentru următoarea generație de vaccinuri

Deși peste două treimi din populația adultă a UE a fost vaccinată împotriva COVID, ratele scăzute de vaccinare din unele țări membre înseamnă că populația acestora rămâne vulnerabilă. În Malta, aproximativ 70 % din populație a primit un vaccin de rapel, în comparație cu doar 10 % în Bulgaria.

În discursul său, Kyriakides a anticipat o viitoare „strategie pentru următoarea generație de vaccinuri”, care vizează dezvoltarea unor vaccinuri rezistente la variante și de lungă durată.

Privind pe termen lung, documentul de politică al Comisiei a subliniat o serie de moduri diferite în care ar putea evolua pandemia. În cel mai optimist scenariu, COVID-19 devine „gestionabilă în mod obișnuit”. Dar perspectivele mai sumbre includ ierni imposibil de gestionat, în timpul cărora spitalele devin în mod obișnuit supraaglomerate, sau chiar apariția unei noi tulpini pandemice care ar duce la revenirea unor restricții severe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...