EXCLUSIV

Medicul Streinu-Cercel, avertisment pentru români. Pandemia de COVID nu va fi ultima. „Vor mai exista” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 08.03.2022, 18:35
Medicul Streinu-Cercel, avertisment pentru români. Pandemia de COVID nu va fi ultima. „Vor mai exista” EXCLUSIV

Actuala pandemie de COVID nu va fi cea din urmă! „Vor mai exista asemenea fenomene, cu siguranță! Însă, nu acum. Va trece un număr de ani până atunci”, sună avertismentul cunoscutului medic infecționist Adrian Streinu-Cercel.

„Cine își închipuie că această pandemie va fi fost cea din urmă se înșală”

Actuala pandemie de COVID-19, care se pregătește să-și ia „la revedere” de la întreaga planetă, nu va fi cea din urmă cu care se va confrunta omenirea. Medicul Adrian Streinu-Cercel, fost director general al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, din Capitală, susține că ne vom mai confrunta cu asemenea provocări.

„Cine își închipuie că această pandemie va fi fost cea din urmă se înșală! Vor mai exista asemenea fenomene, cu siguranță! Însă, nu acum, foarte repede după aceasta de COVID. Va trece un număr de ani până atunci. De ce spun asta? Fiindcă microorganismele au și ele viața lor, care nu țin cont de voința omului”, a precizat cunoscutul medic pentru impact.ro.

El spune că în cariera sa a fost martorul al două mari pandemii. „Cea dintâi a fost cea din 2009, AH1N1, sau gripa porcină cum i s-a mai spus. Care a cuprins diverse zone ale lumii, inclusiv Europa. Cea de a doua și cea mai teribilă e cea de COVID”, a enumerat medicul cele două mari încercări din viața sa profesională.

Valul 5 va trece în câteva săptămâni

Streinu-Cercel a caracterizat printr-un singur cuvânt perioada ultimilor doi ani de pandemie: „groaznică”.

„Tot ce s-a scurs din martie 2020 încoace a fost o perioadă groaznică, din mai toate punctele de vedere. Totul a fost supus unei presiuni extraordinare, nu doar breasla medicală, cea care s-a aflat în prima linie”, a mai spus el, avertizând însă că actuala pandemie nu s-a încheiat, deși își trăiește aproape cu siguranță perioada de declin.

„Vor mai trece câteva săptămâni, cel mai probabil, până când vom putea concluzia că s-a terminat și cu valul al cincilea. Despre următorul e prematur de făcut orice fel de declarații. Nu putem spune azi cu siguranță nici dacă va exista, la toamnă, nici ce forță o să mai aibă”, a indicat medicul.

Medicul Streinu-Cercel, avertisment pentru români. Pandemia de COVID nu va fi ultima. „Vor mai exista” EXCLUSIV
Adrian Streinu-Cercel a lăsat pentru o vreme lumea medicală în favoarea celei politice

„Nu există o altă tulpină amenințătoare”

Pe de altă parte, Adrian Streinu-Cercel a arătat că în prezent lumea medicală internațională nu are știință de amenințarea vreunei noi tulpine de COVID, după modelul înregistrat atât în 2020, cât și în 2021:

„Nu există o altă tulpină amenințătoare, precum Omicron. Mai degrabă, lumea medicală stă cu ochii ațintiți asupra evoluției unor tulpini care deja ne sunt cunoscute”.

Cunoscutul medic infecționist a recomandat și el purtarea în continuare a măștii sanitare, în ciuda faptului că de miercuri, 9 martie, starea de alertă în România încetează. Și, ca atare, toate restricțiile cu care am fost obișnuiți în ultimii doi ani, vor dispărea.

„Aș recomanda masca mai ales în zonele aglomerate, fie ele și în aer liber, cum este cazul situației din diverse vămi, acolo unde ne confruntăm cu un număr mare de migranți ucraineni în zilele de după începerea războiului din Ucraina. Acolo am observat că nu prea se poartă masca.

Oamenii trebuie să înțeleagă că nu trebuie lăsată jos de tot garda, chiar dacă valul cinci e pe final, iar ucrainenii au tot varianta Omicron, predominantă, desigur. Portul măștii asigură protecția necesară persoanelor, mai ales a acelora dintre noi care intră în contact cu necunoscuți, și ca atare e încă călduros recomandată”, a conchis el.

Urmăriți Impact.ro și pe