Moderna dezvoltă un vaccin împotriva HIV. Va fi aceeași tehnologie ca în cazul vaccinului anti-Covid

Gabriela del Pupo 28.01.2022, 11:16
Moderna dezvoltă un vaccin împotriva HIV. Va fi aceeași tehnologie ca în cazul vaccinului anti-Covid

Tehnologia ARN mesager poate fi extinsă și la alte tipuri de vaccin decât cele anti-Covid. Moderna va începe în curând testele clinice pentru un vaccin împotriva HIV. Un astfel de vaccin se urmărește de aproape jumătate de secol însă cercetătorii nu au găsit până acum o tehnologie împotriva maladiei. Alte companii dezvoltă deja vaccinuri cu aceeași tehnologie împotriva gripei.

Lupta contra HIV, Moderna dezvoltă un vaccin

Studiul clinic de fază 1 pentru acest vaccin va fi realizat în Statele Unite pe 56 de adulţi sănătoşi, seronegativi, anunță compania Moderna și organizaţia International AIDS Vaccine Initiative, relatează AFP, citat de Agerpres.

Scopul vaccinului testat este de a stimula producerea unui anumit tip de anticorpi (bnAb), capabil să acţioneze împotriva numeroaselor variante de HIV aflate în circulaţie.

„Va fi nevoie şi de alţi imunogeni pentru a ghida sistemul imunitar pe calea (corectă), însă această combinaţie între stimulare şi un rapel ar putea fi primul element cheie al unei posibile scheme de vaccinare împotriva HIV”, a declarat David Diemert, responsabil științific al testului clinic.

Ce companie va scoate primul vaccin anti-gripal pe bază de ARN mesager

Tehnologia ARN mesager este mult mai rapidă

La începutul pandemiei nu se spera la un vaccin într-un timp foarte scurt însă tehnologia ARN mesager a arătat că nu trebuie folosită parte din virus pentru a dezvolta un vaccin ci poate fi folosită o replică artificială. Tehnologia folosită pentru vaccinurile anti Covid i-a determinat pe cercetători să dezvolte și alte vaccinuri, cum ar fi cel împotriva HIV.

„Având în vedere viteza cu care pot fi produse vaccinuri pe bază de ARN mesager, această platformă oferă o abordare mai flexibilă şi mai receptivă la testarea şi proiectarea vaccinurilor”, se arată în comunicatul companiei.

Imunogenii utilizaţi au fost dezvoltați de organizația de cercetare științifică Internațional AIDS Vaccine Initiative (IAVI) şi Scripps Research Institute, cu sprijinul fundaţiei Bill & Melinda Gates, al Institutului Naţional de Boli Infecţioase din SUA (NIAD) şi Moderna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...