EXCLUSIV

Celebrul artist din România care i-a dat ţeapă lui Nicolae Ceaușescu. Puţini aveau curaj să refuze să îi cânte fostului dictator: „Au venit la uşă doi securiști” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 03.12.2021, 17:12
Celebrul artist din România care i-a dat ţeapă lui Nicolae Ceaușescu. Puţini aveau curaj să refuze să îi cânte fostului dictator: „Au venit la uşă doi securiști” EXCLUSIV

Artistul a povestit pentru impact.ro cum la ușa casei sale au apărut doi securiști care i-au cerut soției lui să-i transmită să fie prezent la un restaurant de pe litoral, pentru a-i cânta. Nelu Vlad nu a vrut să audă de o astfel de propunere, astfel că acesta s-a făcut „nevăzut”.

Soția sa s-a trezit cu securiștii la ușă

El și formația „Azur” din Brăila reprezintă de ani buni garanția unui spectacol muzical pe cinste. Iar despre asta pot vorbi sute de mii de români care au crescut, cântând și fredonând, pe versurile unor șlagăre precum „Mona”, „Regina noptii”, „La o masă”, „Cenușăreasa”, „Pe nisipul de la mare”, „Te-am crescut, copile”, „Șatra”, „Lanțul de iubire”, care au făcut și mai fac și astăzi furori printre români din generații dintre cele mai diverse.

La cei 70 de ani ai săi, Nelu Vlad, spune că în cariera sa au existat sute de momente deosebite, cu amintiri de neuitat, dar și câteva extrem de tensionate, care i-au pus în pericol însăși existența formației și a visului său. Ultimii doi ani ai regimului comunist i-au adus asemenea episaode dificile, de care acum poate să râdă liniștit, dar care în epocă i-au stârnit fiori reci pe șira spinării.

„Prima dată totul s-a petrecut prin vara lui 1988. Cred că era luna august, dacă-mi amintesc bine. La mine acasă au ajuns doi securiști, care i-au cerut nevesti-mii să mă prezint urgent la restaurantul „Calul bălan” din Neptun, fiindcă urma să-i cânt mult stimatului fiu al poporului. Nicolae Ceaușescu se afla în concediu la Neptun și probabil trepădușii din jurul său se gândiseră că „Azur” putea constitui o modalitatea de divertisment pentru el. Însă eu nu eram deloc pe aceeași lungime de recepție”, povestește peste ani Nelu Vlad pentru impact.ro.

Unde s-a ascuns timp de două zile

Așa că de îndată ce soția l-a anunțat despre cine le bătuseră la poartă și despre intențiile acestora, Nelu Vlad s-a făcut nevăzut.

„Am decis să plec departe de casă, la Tecuci. Aveam acolo niște prieteni buni, așa că am decis să stau la ei câteva zile. Pe vremea aceea nu existau telefoane mobile, așa că nu mă puteau găsi cu una, cu două. Probabil doar dacă m-ar fi dat în urmărire generală, prin intermediul televiziunii. Asta cred că era singura variantă”, adaugă el.

În plus, mai spune el, urma să aibă și o nuntă în weeek-end-ul ce bătea la ușă, pentru care fusese deja plătit, așa că nu se punea nicicum problema de a amâna totul.

Celebrul artist din România care i-a dat ţeapă lui Nicolae Ceaușescu
Nelu Vlad i-a spus „pas” lui Nicolae Ceaușescu în 1988 și nu a vrut să-i cânte la restaurantul preferat al acestuia de la Neptun

Amintiri din armată

Nelu Vlad își motivează azi banal gestul, unul foarte curajos în epocă:

„Cât făcusem armata, la o unitate miliatară din Constanța, avusesem ocazia să văd cum sunt tratați artiștii de către cei care conduceau statul. Săteau săracii stingheri și așteptau să le vină rândul să-i distreze fie președintele nostru, oricare ar fi fost el. Să știți că nici Ion Dolănescu și nici Benone Sinulescu nu s-au lăudat vreodată că le-au cântat lui Gheorghe Gheorghiu Dej sau Nicolae Ceaușescu. De fapt, asta era mai mult o umilință.

Trebuia să fii mereu la dispoziția ăluia, să fii vesel, când pooate tu erai trist. Dacă puternicii zilei voiau să asculte într-adevăr munca unui artist, aveau la îndemâna alte ocazii. Puteau veni, spre exemplu, la marile concerte pe care le țineam, unul sau altul, în diverse locuri. Dar asta nu s-a întâmplat!”.

Au ajuns fierari-betoniști pe șantier

Povestea lui Nelu Vlad nu a făcut valuri în vara lui 1988. Dar, un an mai târziu, cu legătură sau nu, cei din Securitatea județului Brăila, au cerut insistent, ca Nelu Vlad și colegii săi din trupa „Azur” să fie încadrați ca muncitori în câmpul muncii socialiste, și nu cu un regim aparte, cum se întâmplase până atunci. Așa s-a făcut că o vreme că Nelu Vlad și trupa sa au lucrat ca fierari-betoniști pe șantier.

Urmăriți Impact.ro și pe