Cel mai periculos loc din lume se află la câteva sute de kilometri de România. Ascunde un obiect letal care dă fiori

Anca Manolica 05.10.2022, 10:41

Accidentul produs în 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl din Uniunea Sovietică a fost cel mai grav dezastru din istoria producerii energiei nucleare. La 26 aprilie, o creștere bruscă a puterii în timpul unui test al sistemelor reactorului a distrus unitatea 4 a centralei nucleare a dus la eliberat unei cantități masive de materiale radioactive în mediul înconjurător. Acesta continuă să fie și astăzi un loc extrem de periculos, din cauza a ceea ce a fost numit de specialiști „Piciorul Elefantului”. Ce este acesta și de ce este letal.

Cel mai periculos loc din lume, foarte aproape de România

Pe 25 și 26 aprilie 1986, în ceea ce este acum nordul Ucrainei, a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, când un reactor al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat și a luat foc. Învăluit în secret, incidentul a fost un moment de cotitură atât în Războiul Rece, cât și în istoria energiei nucleare. După mai bine de 30 de ani, oamenii de știință estimează că zona din jurul fostei centrale nu va mai fi locuibilă timp de 20.000 de ani.

Dezastrul a avut loc în apropierea orașului Cernobîl, în fosta URSS, care a investit masiv în energia nucleară după cel de-al Doilea Război Mondial. Începând din 1977, oamenii de știință sovietici au instalat patru reactoare nucleare RBMK la centrala electrică, situată la sud de ceea ce este acum granița Ucrainei cu Belarus.

La 25 aprilie 1986, la cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare V.I. Lenin era programată o întreținere de rutină, iar muncitorii plănuiau să folosească timpul de oprire pentru a testa dacă reactorul ar mai putea fi răcit în cazul în care centrala ar rămâne fără energie. Cu toate acestea, în timpul testului, muncitorii au încălcat protocoalele de siguranță, iar energia electrică a crescut în interiorul centralei.

În ciuda încercărilor de a opri complet reactorul, o altă supratensiune a provocat o reacție în lanț de explozii în interior. Astfel, miezul nuclear a fost expus, aruncând materiale radioactive în atmosferă. În curând, lumea și-a dat seama că era martoră la un eveniment istoric. 31 de persoane au muri direct, iar alte aproximativ 360.000 au fost expuse radioactivității.

Urmările exploziei de la Cernobîl
Urmările exploziei de la Cernobîl

Așa a apărut „Piciorul de Elefant”

Până la 30% din cele 190 de tone de uraniu de la Cernobîl se aflau acum în atmosferă, iar Uniunea Sovietică a evacuat în cele din urmă persoanele expuse, stabilind o „zonă de excludere” de 19 mile lățime în jurul reactorului, notează National Geographic. Se estimează că, în total, 7.000.000 de oameni au avut de suferit de pe urma norului radioactiv.

La opt luni de la accidentul nuclear, muncitorii care au intrat într-un coridor de sub reactorul nr. 4 avariat au descoperit un fenomen surprinzător: lavă neagră care se scursese din miezul reactorului, ca și cum ar fi fost un fel de vulcan provocat de om. Una dintre masele întărite a fost deosebit de surprinzătoare, iar echipajul a poreclit-o Piciorul Elefantului, deoarece semăna cu piciorul masivului mamifer.

O masă solidă, formată din combustibil nuclear, beton, nisip și material izolant, cu o greutate estimată la 2,2 tone (2 tone metrice), care continuă și astăzi, la 36 de ani distanță, să ucidă în numai cinci minute de expunere. Și totul, la numai 617 de km de România.

Cum s-a format, mai exact

Experții nucleari explică faptul că Piciorul de elefant este compus dintr-o substanță rară numită corium, care se produce într-un accident nuclear atunci când combustibilul nuclear și părți din structurile nucleului reactorului se supraîncălzesc și se topesc, formând un amestec. „Lava”, ce a atins temperatura de 2.255 de grade Celsius, a continuat să „ardă” la 1.660 grade vreme de încă patru zile.

„Piciorul de Elefant”
„Piciorul de Elefant”

Pentru a înțelege ce înseamnă „Piciorul Elefantului”, apărut în urma dezastrului de la Cernobîl, iată câteva precizări:

  • la câteva minute după explozie, radioactivitatea sa atingea 10.000 de radiații Rontgen pe oră, ceea ce, potrivit rarehistoricalphotos.com, ar fi însemnat decesul în mai puțin de un minut de expunere;
  • după 30 de secunde în apropierea sa, omul s-ar fi simțit slăbit și amețit vreme cel puțin o săptămână;
  • două minute de expunere însemnau apariția unor stări hemoragice;
  • după patru minute se instalau febra puternică, diareea și vărsăturile;
  • cinci minute de expunere duceau la o moarte sigură, în numai două zile, în chinuri teribile.

Deoarece Piciorul de Elefant era atât de radioactiv, oamenii de știință de la acea vreme au folosit o cameră pe o roată pentru a-l fotografia. Câțiva cercetători s-au apropiat suficient de mult pentru a lua mostre pentru analiză. Este vorba aici despre faimoșii „lichidatori”, morți, cu toții, în maximum 10 ani după tragedia din 26 aprilie 1986.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...