EXCLUSIV

36 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. Autoritățile comuniste române au avertizat populația după 1 mai

Gabriela del Pupo 26.04.2022, 13:39
36 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. Autoritățile comuniste române au avertizat populația după 1 mai

Astăzi se împlinesc 36 de ani de la accidentul de la Cernobîl  ce a afectat sănătatea întregii populații de pe continentul european. Explozia de la reactorul patru al centralei avea să aducă decenii de afecțiuni și moarte în întreaga Europă. Autoritățile ruse au încercat să mușamalizeze evenimentul, iar decidenții celorlalte țări nu au reușit să ia măsuri la timp pentru a proteja populația. În România doar după câteva zile s-au administrat pastile de iod și a fost avertizată populația să nu consume produse care au fost expuse prafului din atmosferă. Impact.ro a stat de vorbă în exclusivitate cu fizicianul Silviu Gurlui care studiază și potențialele pericole actuale.

„Dacă este vorba de România, primele anunțuri au venit pe 30 aprilie abia”

Din păcate, senzorii din zona Cernobîl nu funcționează în continuare ca o consecință a faptului că armata Rusiei a preluat pentru un timp controlul centralei atomice. În caz de pericol, însă, senzorii din țară sau cei din țările vecine ar sesiza un nor radioactiv care se îndreaptă înspre vest. Spre deosebire de 1986, tehnologia permite acum detectarea oricăror depășiri ale normelor de poluare sau radioactivitate cauzate de conflictul din Ucraina.

„Dacă este vorba de România, primele anunțuri au venit pe 30 aprilie abia. Era un mesaj într-un colt, la acea vreme, cumva nevinovat, în care se spunea că ar fi fost un accident în zona Cernobîl. Abia pe trei mai a fost din nou un comunicat în care se prezenta situația ceva mai nuanțat. Oamenii erau sfătuiți să ia măsuri de protecție, să își acopere fântânile, să folosească apa de la adâncime mai mare sau varii soluții, inclusiv folosirea iodului.

De fapt noi trecusem de val. Era unu și doi mai 1986, când se înregistrau valori peste România. Noi deja trecusem și târziu am fost anunțați. Ca și europenii de altfel pentru că accidentul fiind confirmat ulterior, dar mult prea târziu. Evenimentul a fost de o violență foarte mare.

Se presupune că atât cantitatea de material radioactiv, de deșeuri, praf radioactiv, răspândit în atmosferă, ar fi de câteva sute de ori materialelor răspândite în Japonia. (Accidentul nuclear de la Fukushima din 2011 – n.r.)spune Silviu Gurlui.

„A coincis evenimentul cu 1 mai și știm că era o zi de mare fast”

Propagarea particulelor radioactive s-a realizat prin răspândirea în atmosferă a prafului. Una dintre cele mai afectate zone a fost cea de Vest. Din păcate, pe lângă lipsa de reacție a autorităților, explozia s-a produs în preajma demonstrațiilor de 1 mai muncitoresc, fapt ce trebuia evitat în contextul răspândirii particulelor radioactive în aer.

„Vorbim despre așa numita „Pădure Roșie” care a fost distrusă. Culoarea roșu spre portocaliu este rezultatul acestei interacțiuni.

Particulele au fost purtate prin aer și în funcție de mărimea lor, mai mari sau mai mici. Au putut să ajungă acolo unde au fost concentrații foarte mari. S-au luat măsuri târziu, sigur că așa a fost indicat, așa au fost vremurile. A coincis evenimentul cu 1 mai și știm că era o zi de mare fast.” a mai spus fizicianul.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...