Cel mai bogat oraș din România. Topul în care Bucureștiul e pe 9, iar Clujul pe 10

Iancu Andreea, Gabriel Alexandru 10.02.2022, 09:41
Cel mai bogat oraș din România. Topul în care Bucureștiul e pe 9, iar Clujul pe 10

România are multe oportunități de descoperit în multe sectoare, cu condiția ca acestea să fie gestionate eficient și în scopul locuitorilor. Iar o analiză care a dezvăluit cel mai bogat oraș din România vine să ne lumineze drumul către o regândire a politicilor publice. În mod surprinzător, în topul orașelor bogate, București și Cluj nu se regăsesc pe primele locuri.

Care este, de fapt, cel mai bogat oraș din România

Atunci când ne gândim la zonele mari, aglomerate și cu o rumoare a vieții publice ne gândim și la o asociere cu cel mai bogat oraș. Însă aceste caracteristici nu reflectă, în realitate, succesul financiar al localității. Pentru cei care se gândesc să se relocheze, este important de știut care este regiunea cea mai profitabilă pentru această mutare.

Iar analiza celor de la Urbanize Hub dezvăluia în urmă cu mai mult timp ce oraș din țara noastră poate fi considerat cel mai bogat. Deși mulți s-ar grăbi să spună că Bucureștiul sau Clujul sunt printre cele mai prolifice, acestea se regăsesc la coada clasamentului, în top 10. Luând în considerare doi indicatori: PIB-ul per Capita local, estimate pe baza veniturilor firmelor locale și impozitul pe Venit per Capita, analiza a trecut orașul Ghimbav pe primul loc în top.

Cel mai bogat oraș din România
Ghimbav, cel mai bogat oraș din România

Ghimbav, cea mai profitabilă localitate

Surprinzător, orașul Ghimbav, aflat în imediata vecinătate a Brașovului, a reieșit drept cel mai bogat oraș din România. Datele reieșite din analiza Urbanize Hub continuă topul cu orașele Mioveni (Argeș), Otopeni (Ilfov), Voluntari (Ilfov). Deși este uimitor că Bucureștiul și Clujul nu se regăsesc pe primele locuri, ele aflându-se pe pozițiile 9 și respectiv 10, există o explicație pentru acest clasament.

În timp ce mulți se îndreaptă către Capitală în speranța unui loc de muncă bine plătit și oportunități de dezvoltare, Ghimbav rămâne pe primul loc în privința economiei dezvoltate. Iar succesul orașului se datorează economiei locale, ca urmare a investițiilor făcute în urmă cu mai mulți ani, precum și bazei industriale ori a proximității față de infrastructura de transport.

Un alt aspect esențiale pentru dezvoltarea orașului îl reprezintă faptul că numărul de angajați din Ghimbav este mai mare decât numărul de locuitori. Acest fapt dezvăluie că orașul a reușit să atragă forță de muncă din jur, iar o parte din venituri ajung în bugetul localității. Astfel, analiza reflectă nevoia de încurajare a unei noi dinamici metropolitane, oferind acces la servicii și oportunități de dezvoltare, precum și sprijinirea de investiții la nivel de zone metropolitane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...